BiH

Koliko je (grado)načelnika osvojila koja stranka u Srpskoj i gdje

Koliko je (grado)načelnika osvojila koja stranka u Srpskoj i gdje
Foto: Velibor Tripić/Nezavisne | Koliko je (grado)načelnika osvojila koja stranka u Srpskoj i gdje

BANJALUKA - SNSD sa pobjedom u 47 lokalnih zajednica u Republici Srpskoj i dvije u Federacije BiH ostao je najjača politička partija u Republici Srpskoj, a daleko ispod njih je SDS, koji je osvojio deset lokalnih zajednica.

Podaci koje je iznio Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a, govore da je SNSD i najveća stranka u Bosni i Hercegovini, s obzirom na to da je u FBiH najjača politička partija i dalje ostala SDA, koja je u zbiru osvojila 34 lokalne zajednice.

"SNSD je dobio više od 50.000 novih glasova, a kandidati za načelnike i gradonačelnike dobili su 330.000 glasova, što je preko 44 odsto na nivou Republike Srpske, a na prošlim opštim izborima imali smo 34 odsto", rekao je Dodik, dodajući da je SDS osvojio 11 odsto glasova, te PDP sedam odsto.

SNSD je osvojio i osam od deset gradova u Republici Srpskoj, a bez pobjede ponovo je ostao u Banjaluci i Bijeljini.

U SNSD-u, nakon završenih lokalnih izbora, rekli su da će zajedno sa koalicionim partnerima imati vlast u više od 50 lokalnih zajednica te "da i to govori da su neprikosnoveni u Bosni i Hercegovini".

Kada je riječ o SDS-u kao drugoj po snazi partiji u Republici Srpskoj, on je zasad, i prema još uvijek preliminarnim rezultatima osvojio vlast u Bijeljini, Tesliću, Istočnoj Ilidži, Loparama, Gacku, Ljubinju, Šamcu, Istočnom Starom Gradu i Han Pijesku, a pobjedu očekuje i u Modriči, isto kao i SNSD.

Zanimljivo je da je SDS izgubio vlast u Ugljeviku, ali i Sokocu, gdje je pobijedio SNSD-ov Strahinja Bašević, koji je uhapšen neposredno pred početak kampanje. S druge strane, SNSD je izgubio Pale, gdje je Dejan Kojić iz Demokratskog saveza (Demos) odnio pobjedu.

Kada je riječ o Hercegovini, stvari su, što se tiče većih sredina, ostale nepromijenjene. S tim da je SNSD pobijedio SDS u Bileći, ali je SDS pobijedio SNSD u Gacku, gdje će u naredne četiri godine ovu opštinu voditi Vukota Govedarica, bivši predsjednik SDS-a i aktuelni poslanik ove stranke u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

"Za SDS je uspjeh da je izašao na lokalne izbore s obzirom na činjenicu da nam je za vrijeme prijave ukinut račun u banci", rekao je Želimir Nešković, šef Izbornog štaba ove stranke.

Osim SDS-a, ostale opozicione partije nisu ostvarile zapažen rezultat, a Dodik je, komentarišući rezultate opozicije, rekao da je Jelena Trivić, predsjednica Narodnog fronta, "zabetonirana", dok je SDS "politički zamrznut", a politika Nebojše Vukanovića, lidera liste Za pravdu i red, u slobodnom padu.

Najviše nade lista Za pravdu i red polagala je u Trebinje, gdje je njihov kandidat Lazar Radan izgubio od aktuelnog gradonačelnika Mirka Ćurića iz SNSD-a.

Kada je riječ o koalicionim partnerima SNSD-a na republičkom nivou, većina partija zadovoljna je rezultatima pa je tako US ostvarila pobjedu u Stanarima, dok je Demos, osim pobjede u Palama, mandate obnovio u većini lokalnih zajednica.

I Socijalistička partija, kako je rekao Petar Đokić, predsjednik ove stranke, ostvarila je dobar rezultat jer je osvojila 100 odborničkih mandata u lokalnim zajednicama u cijeloj Republici Srpskoj.

"To je rast od 15 odsto u odnosu na prethodne izbore održane 2020. godine. U više opština ponovo imamo odborničku strukturu, a da je ranije nismo imali. U Bijeljini je vidljiv rast SP-a, kao i u Banjaluci, gdje smo treća partija po broju odborničkih mandata", rekao je Đokić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije