BiH

Koliko je BiH daleko od dvojnog državljanstva sa Njemačkom?

Koliko je BiH daleko od dvojnog državljanstva sa Njemačkom?
Foto: Ilustracija | Koliko je BiH daleko od dvojnog državljanstva sa Njemačkom?

SARAJEVO - Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je inicijativu prema kojoj Ministarstvo civilnih poslova BiH treba da pokrene proceduru zaključivanja sporazuma o dvojnom državljanstvu između BiH i Njemačke, međutim, ukoliko bi se ta procedura pokrenula odmah, mogu proći i godine dok se taj sporazum ne ratifikuje.

U Ministarstvu civilnih poslova Bosne i Hercegovine juče su nam kratko rekli da odluku Parlamentarne skupštine BiH još nisu ni zaprimili, te da je još rano govoriti o koracima koji će biti preduzeti.

"Predstoji nam proces zaključivanja ugovora na način kako je to propisano Zakonom o postupku zaključivanja i izvršavanja međunarodnih ugovora. U svakom slučaju, ovaj proces traje duže vrijeme", rekli su nam u Ministarstvu civilnih poslova BiH.

Zanimljivo je i da ova inicijativa u julu nije dobila entitetsku većinu, niti je na usaglašavanju pred Kolegijumom Predstavničkog doma došlo do dogovora. Ipak, na kraju je usvojena, a činjenica je da je Republika Srpska protiv ovog sporazuma, pa treba očekivati da i procedura ide sporije.

Kako nezvanično saznajemo, Bosna i Hercegovina je i ranije u nekoliko navrata pokušala da sa Njemačkom dogovori potpisivanje sporazuma o dvojnom državljanstvu, ali Njemačka za to nikada nije bila zainteresovana.

Tačnije, u Njemačkoj zakonski nije bilo moguće da onaj ko traži državljanstvo Njemačke ima i državljanstvo druge zemlje, ali nedavnim izmjenama zakona to je omogućeno.

Ipak, ni danas nisu rijetki slučajevi da građani BiH imaju oba državljanstva, što je iz ugla Njemačke praktično ilegalno, ali i iz ugla BiH (jer nema potpisanog sporazuma), mada to nikada nije dovođeno u pitanje.

Kada je riječ o samoj proceduri, odluku o pokretanju te procedure na vlastitu inicijativu ili na prijedlog Savjeta ministara BiH donosi Predsjedništvo BiH.

Zatim se formira komisija koja će voditi pregovore.

Zavisno od slučaja do slučaja, ti pregovori mogu trajati od nekoliko mjeseci do nekoliko godina, ali kada se završe, delegacija Predsjedništvu BiH i Savjetu ministara BiH dostavlja izvještaj o pregovorima, a Ministarstvo spoljnih poslova BiH i tekst međunarodnog ugovora.

Dalja procedura podrazumijeva da se odredi potpisnik ugovora, a delegacija BiH, kada ga potpiše, taj ugovor šalje Ministarstvu spoljnih poslova, koje ga u nacrtu dostavlja Savjetu ministara BiH.

Poslije toga Savjet ministara BiH utvrđuje prijedlog tog međunarodnog ugovora i dostavlja ga Predsjedništvu BiH, koje na kraju taj ugovor, radi dobijanja prethodne saglasnosti, šalje Parlamentarnoj skupštini BiH.

Po dobijenoj saglasnosti Parlamentarne skupštine BiH, međunarodni ugovor ratifikuje Predsjedništvo BiH, a odluku o ratifikaciji potpisuje predsjedavajući Predsjedništva BiH.

U obrazloženju inicijative o zaključivanju sporazuma o dvojnom državljanstvu BiH i Njemačke se navodi da je u Njemačkoj na snagu stupio novi Zakon o državljanstvu, koji omogućava sticanje njemačkog pasoša i posjedovanje dvojnog državljanstva.

"U slučaju zaključivanja predmetnog bilateralnog sporazuma, u ravnopravnom položaju sa ostalima bi bili državljani BiH koji su se do sada morali odreći bh. državljanstva, jer zakonodavstvo Savezne Republike Njemačke do sada nije dozvoljavalo dvojno državljanstvo. Time je omogućeno da više od 30.000 bivših državljana BiH vrati državljanstvo BiH", navedeno je, između ostalog, u tekstu inicijative koja je usvojena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije