BiH

Koliko glasova su osvojili lideri stranaka u Republici Srpskoj

Koliko glasova su osvojili lideri stranaka u Republici Srpskoj
Foto: Dražan Pozderović | Koliko glasova su osvojili lideri stranaka u Republici Srpskoj

BANJALUKA - Ako izuzmemo Milorada Dodika, Nedeljka Čubrilovića i Nenada Nešića svi ostali lideri stranaka u Srpskoj učestvovali su na nedavno završenim lokalnim izborima ili kao kandidati za (grado)načelnike ili odbornike. Ko je od njih podbacio, a ko izdominirao?

Oni su prvi ljudi svojih stranaka, čvrsta pesnica koja drži članstvo na okupu, pa samim tim njihovi rezultati na izborima se itekako broje i analiziraju jer to pokazuje koliki je njihov uticaj ne samo u vlastitoj partiji već i izvan nje.

Koliko glasova su dobili lideri stranaka u Srpskoj i ko od njih uživa najviše podrške u lokalnim sredinama u kojima su se našli na odborničkim listama?

Izuzeti su lideri SNSD, DEMOS i DNS, Milorad Dodik, Nedeljko Čubrilović i Nenad Nešić jer nisu bili kandidati na ovim izborima, kao i predsjednica Narodnog fronta Jelena Trivić i lider SDS Milan Miličević jer su oni bili u trci za (grado)načelnika.

Prema podacima CIK BiH, najviše glasova među liderima stranaka osvojio je Branislav Borenović koji je bio nosilac liste PDP za Skupštinu grada Banjaluke. Borenović je osvojio ukupno 4.222 glasa i time odmakao daleko ispred ostalih lidera.

Poslije njega po broju osvojenih glasova je Slavenko Ristić, lider Republičke stranke Srpske (SRS), koji je nosilac odborničke liste te stranke za Bijeljinu. On je osvojio 2.939 glasova, čime je dospio na drugo mjesto liste.

Slijedi ga lider SPS, Goran Selak sa osvojenih 2.843 glasa. On je, takođe, bio nosilac odborničke liste za Skupštinu grada Banjaluke.

U korak sa Selakom ide i bivši gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić koji je bio nosilac liste pokreta "Svojim putem" za banjalučkog odbornika i osvojio 2.596 glasova.

Predsjednik Ujedinjene Srpske, Nenad Stevandić, kao nosilac liste te stranke za odbornika u Banjaluci osvojio je 1.749 glasova.

Na odborničkoj listi, ali za Skupštinu grada Trebinje, našao se i lider pokreta "Za pravdu i red" Nebojša Vukanović koji je dobio 1.270 glasova.

Zadnje mjesto zauzeo je predsjednik NPS Darko Banjac koji je ušao u trku za odbornika u Kozarskoj Dubici i osvojio 1.174 glasa.

(Srpskainfo)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije