BiH

Kolike su šanse da BiH ukine PDV na donirane lijekove?

Kolike su šanse da BiH ukine PDV na donirane lijekove?
Foto: Pixabay | Kolike su šanse da BiH ukine PDV na donirane lijekove?

SARAJEVO, BANJALUKA - Poslanik Predstavničkog doma parlamenta BiH Saša Magazinović (SDP) pokrenuo je inicijativu za ukidanje PDV-a na donirane lijekove, za šta postoji i načelna podrška Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH.

A, o koliko velikom je problemu riječ, svjedoči tvrdnja inicijatora, koji navodi da se nerijetko dešava da lijekovi namijenjeni za doniranje završe u drugoj državi gdje ne postoji obaveza plaćanja poreza na ovakve donacije.

Suština je u tome što se, kada, recimo, neka farmaceutska kuća želi pokloniti lijekove zdravstvenoj ustanovi, na to mora platiti PDV.

To može uraditi donator, primalac donacije, ili neko treći, ali se PDV platiti mora, što je, kako kažu naši sagovornici iz zdravstvenog sektora, otežavajuća okolnost u procesu doniranja.

Stoga bi, ističu naši sagovornici, ukidanje plaćanja PDV-a na donirane lijekove bilo vjetar u leđa za ovakve donacije. Iz UIO kažu, podržavamo, ali...

"UIO u načelu podržava inicijativu za ukidanje PDV-a na donirane lijekove naročito imajući u vidu kategoriju njihovih potencijalnih korisnika, kao što su socijalno ugrožena lica i drugo. Međutim, ističemo da bi prije pokretanja procedure za izmjenu Zakona o PDV-u i donošenja konačne odluke o ukidanju PDV-a na donirane lijekove trebalo zakonski urediti oblast doniranja lijekova i utvrditi jasna pravila iz domena sigurnosti njihove upotrebe, te tačno definisati pojam 'donirani lijekovi', pri čemu taj pojam ne bi trebalo da podrazumijeva suplemente i slične elemente", rekli su iz UIO BiH za "Nezavisne novine".

Takođe, kako dodaju, potrebno je definisati ko može biti primalac doniranih lijekova, te u kom roku prije isteka eventualnog roka za upotrebu lijekovi mogu biti donirani.

"Imajući u vidu navedeno, UIO smatra da je prije pokretanja procedure za izmjenu Zakona o PDV-u i donošenja konačne odluke o ukidanju PDV-a na donirane lijekove potrebno ispitati moguće posljedice doniranih lijekova po zdravlje potencijalnih primalaca, odnosno propisati sigurnosni standard za doniranje, a sve kako se ne bi postigao kontraefekat po zdravlje primalaca", naveli su iz UIO BiH.

I Magazinović je naveo da je UIO BiH nedavno, kroz odgovor na njegovo poslaničko pitanje, dao načelnu saglasnost, uz napomenu da se oblast doniranja lijekova treba detaljno urediti.

"Ovo je važna tema kojoj se ne pridaje dovoljno pažnje. Kao što se ranije, do izmjene zakona, PDV plaćao na doniranu hranu, tako se još uvijek plaća na donirane lijekove. Smatram da one koji doniraju lijekove država treba rasteretiti bilo kakvih nameta", naveo je Magazinović.

Kako tvrdi, u slučaju doniranih lijekova i velikog poreza koji donator treba platiti, nerijetko se dešava da zbog toga lijekovi završe u drugoj državi gdje ne postoji obaveza plaćanja poreza na ovakve donacije.

"U tom slučaju najviše trpe pacijenti i to nerijetko oni sa najtežim dijagnozama", naveo je Magazinović.

Rajko Dodik, direktor Bolnice Gradiška, kaže da je u dosadašnjim donacijama koje su oni dobijali PDV plaćao donator.

"To je njima dodatno opterećivalo i budžet i želju za doniranje. Tim bi sigurno bilo olakšano donatorima, bio bi veći broj ljudi koji bi donirali. Dakle, podrška toj inicijativi, mislim da bi to bilo za opšte dobro", rekao je Dodik za "Nezavisne novine".

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije