BiH

Kod notara bez uvjerenja prilikom prometovanja nepokretnosti, sve ide elektronski

Kod notara bez uvjerenja prilikom prometovanja nepokretnosti, sve ide elektronski
Foto: Ilustracija | Kod notara bez uvjerenja prilikom prometovanja nepokretnosti, sve ide elektronski

BANJALUKA - Fizička i pravna lica u Srpskoj za poslove prometovanja nepokretnostima kod notara od sutra ne moraju donositi uvjerenja Poreske uprave o stanju poreskih obaveza za nepokretnost, jer aplikacija "Elektronski pristup notara bazama podataka" omogućava svim notarima u Srpskoj direktan pristup sistemu za izvještavanje Poreske uprave RS koji se odnosi na stanje poreskih obaveza za nepokretnost, kao i izvještaj o suvlasnicima.

Time je realizovan Sporazum o pristupu podacima koji je potpisan između Notarske komore i Poreske uprave u junu ove godine.

Podsjećamo, zakonska obaveza svakog poreskog obveznika koji u toku poreske godine izvrši prenos vlasništva nad nepokretnosti na drugog poreskog obveznika je da izmiri sve dospjele poreske obaveze za tu nepokretnost do dana prenosa vlasništva nad nepokretnosti, a ispunjenost tog uslova od 1. avgusta u RS provjerava notar elektronskim putem prilikom sačinjavanja notarske isprave.

Borislav Radić, predsjednik Notarske komore Republike Srpske, iskazao je zahvalnost Poreskoj upravi što su prepoznali inicijativu Notarske komore i učestvovali u realizaciji ovog projekta koji donosi brojne pogodnosti za građane koji koriste usluge notara i Poreske uprave.

Radić ističe da je cilj primjene aplikacije da se građanima i pravnim licima koji budu vršili prenos vlasništva nad nepokretnosti olakša poslovanje tako što neće morati odlaziti u nadležne poreske uprave po uvjerenje o stanju poreskih obaveza za nepokretnost koju prometuju, kao što je to do sada bila praksa.

Pojašnjava da notar prilikom sačinjavanja isprave direktno izvršava elektronski uvid u evidencije Poreske uprave i prilaže uvjerenje uz ispravu.

Dodaje da, ukoliko stranka, odnosno poreski obveznik nije prijavio nepokretnost koja je predmet notarske obrade nadležnoj Poreskoj upravi neće moći dobiti uvjerenje te će biti upućen od strane notara u Poresku upravu da izvrši prijavu nepokretnosti po propisanoj proceduri Poreske uprave.

Radić je pozvao građane koji to do sada nisu učinili da prijave svoje nepokretnosti u Poreskoj upravi i da izvrše usklađivanje sa upisanim pravima u Republičkoj upravi za geodetske i imovinsko-pravne poslove kako bi mogli koristiti ove nove pogodnosti.

Najavljuju da su sljedeće aktivnosti Notarske komore ispunjavanje tehničkih preduslova za povezivanje s evidencijama Ministarstva unutrašnjih poslova, kao i potpisivanje sporazuma sa Ministarstvom uprave i lokalne samouprave Republike Srpske kako bi se stvorili preduslovi za povezivanje sa Centralnom bazom matičnih knjiga rođenih, umrlih, vjenčanih i državljana čime će građanima procedura obavljanja poslova kod notara biti još efikasnija, a radiće se i na olakšavanju postupka za poslovne subjekte omogućavanjem elektronskog pristupa notara registrima poslovnih subjekata.

Navode da se na ovaj način notari u Republici Srpskoj približavaju zemljama iz okruženja i Evropske unije kada je u pitanju elektronizacija notarske službe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije