BiH

Ko su kandidati probosanskih stranaka za (grado)načelnike u Srpskoj

Ko su kandidati probosanskih stranaka za (grado)načelnike u Srpskoj
Foto: RTRS/Arhiva/Ilustracija | Ko su kanddidati probosanskih stranaka za (grado)načelnike u Srpskoj

Probosanske stranke će imati kandidate u tri opštine i jednom gradu u Republici Srpskoj, a interesantno je da je SDP ponudio tri kandidata, dok je u Srebrenici nezavisni kandidat Hamdija Fejzić.

U Srebrenici za Skupštinu opštine bore se NES, SDP, NiP, koalicija Naprijed – DF i koalicija SDA – SBiH.

SDP-ov kandidat za načelnika Vukosavlja je Zekerijah Bahić, a što se tiče Skupštine opštine, za izbore su se prijavili SDA, SDP i BH Zeleni, i to svi samostalno.

U Bijeljini je kandidat za gradonačelnika SDP-ov Vahidin Mulamustafić, a za Skupštinu je dogovorena koalicija koja je nezamisliva na drugim mjestima, i to SDA, NiP-a i SDP-a, a nju predvodi dugogodišnji kadar SDA Samir Baćevac.

U Novom Goraždu kandidat za načelnika je SDP-ov Ferid Pleh, a što se tiče Vijeća, ova stranka ide samostalno, a zajedno na izbore idu SDA i SBiH.

Tri grada od kojih probosanske stranke uvijek imaju velika očekivanja su Doboj, Prijedor i Zvornik, s obzirom na veliki broj Bošnjaka koji su se vratili nakon rata na svoja ognjišta.

Prije četiri godine u Prijedoru su stranke s centralom u Sarajevu izašle u dvije kolone, na jednoj strani SDA, a na drugoj svi ostali, no sada nije bilo takvog jedinstva. SDA ponovo izlazi na izbore sama, listu SDP-a predvodi Mirsad Duratović, a za izbore se prijavila i Bosanska koalicija za Prijedor, na kojoj se nalazi bivši delegat u Vijeću naroda RS Elvedin Hamzić. PDA i Platforma za progres takođe izlaze samostalno na izbore.

U Doboju probosanske stranke idu u tri kolone, a interesantno je da će stranka ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Sevlida Hurtića ići u koaliciju sa SDA, koju su ranije napustili, a Naprijed, takođe stranka bivših SDA-ovaca, ide u koaliciju sa SDP-om. SBiH ide samostalno na izbore.

Na listi SDP-a i Naprijed nalaze se odbornici u Skupštini Senahid Spahić, Esmin Mahmutović i Hasan Begić, listu SBiH predvodi biznismen Murvet Bajraktarević, dok su na listi BH Zelenih i SDA i ministar Sevlid Hurtić, ali i poslanik u NSRS Amir Hurtić.

U Zvorniku je na jednoj strani SDA, dok će glasove istog biračkog tijela tražiti i koalicija Moj Zvornik.

Velika očekivanja SDP ima i od Banjaluke, a kandidovali su i poznate kadrove Sašu Grbića te Andreu Gajić za Skupštinu Grada, a liste imaju i SDA i Platforma za progres.

U Kotor Varošu se ide u tri kolone - SDA i SDP samostalno, a BH Zeleni i SBiH u koaliciji. U Višegradu SDA ide zajedno s NiP-om, a u Rogatici i Modriči svjedočimo koaliciji SDA i SDP-a.

Što se tiče sjevernog dijela države, BH Zeleni i SDP imaju liste u većini opština i gradova, dok je SDA dominantnija u istočnoj Bosni, prenosi Avaz.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije