BiH

Kapović Solomun: Nuditi rješenja, a ne samo kritikovati

Kapović Solomun: Nuditi rješenja, a ne samo kritikovati
Foto: Ustupljena fotografija | Kapović Solomun: Nuditi rješenja, a ne samo kritikovati

BANJALUKA - Kandidat SNSD-a za odbornika u Skupštini grada Banjaluka Marijana Kapović Solomun rekla je da svi oni koji se bave naukom, a naročito visokim obrazovanjem, moraju da se aktivnije uključe u društvene tokove.

"Ne trebamo samo da kritikujemo sve što nam dođe pod ruku, nego da izađemo sa rješenjima i konkretnim prijedlozima", rekla je Solomunova, koja je i profesor na Šumarskom fakultetu Univerziteta u Banjaluci.

Ona smatra da je redovno obrazovanje i zapošljavanje na adekvatnim mjestima ključno za razvoj društva, te da se takvim ljudima koji su nosioci razvoja mora dati prilika.

"Takođe, mnoge struke su nažalost ponižene zbog činjenice da imamo zaista negativne pojave u našem društvu da diploma više ne znači da se neko školovao i obrazovao. To su pojave koje se moraju iskorijenjivati, ako želimo da opstanemo", rekla je ona.

Solomunova kaže, pored naučnog rada, ima i zadovoljstvo da radi sa studentima i prenosi znanje mladim ljudima gotovo 20 godina.

"Kao žena u nauci, imam potpuno ravnopravan pristup svemu što imaju i moje muške kolege. Baviti se naukom je istovremeno i obaveza da kao naučni, ali i akademski radnik doprinesete razvoju i unapređenju društva", istakla je Solomunova.

Kao najnagrađivaniji naučnik u svojoj oblasti i nosilac nagrade Kapetan Miša Anastasijević, ona navodi da je karijeru izgradila u potpunosti mimo politike, ali istovremeno smatra da je došlo vrijeme da i kroz politički, a ne samo naučni angažman, ukaže na ključne probleme u svojoj oblasti i predloži rješenja koja će unaprijediti postojeće stanje, prenosi Srna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije