BiH

Kandidati za načelnika opštine odgovarali kako riješiti problem s psima

Kandidati za načelnika opštine odgovarali kako riješiti problem s psima
Foto: Zlatan Čekić | Kandidati za načelnika opštine odgovarali kako riješiti problem s psima

SANSKI MOST - Mreža mladih aktivista Sanski Most, nevladina organizacija koja djeluje u ovome gradu, organizovala je forum s kandidatima za načelnika ove općine na predstojećim lokalnim izborima, na temu problema s psima lutalicama.

Radu foruma prisustvovali su i predstavnici nadležnih ustanova i organizacija iz tog grada koje su zadužene za ovu problematiku.

U pomenutoj organizaciji navode kako je taj problem jedan od gorućih u ovoj lokalnoj zajednici, te da je neophodno pokrenuti aktivnosti na njegovom rješavanju.

Navode kako je na ulicama grada evidentno prisustvo velikog broja pasa bez vlasnika, te da su česti slučajevi napada na građane.

Predstavnici pomenute organizacije su ovom prilikom željeli od kandidata za budućeg načelnika Sanskog Mosta, Nijaza Kadirića, Almina Hopovca i Mensura Seferovića, čuti odgovore na pitanja kakve mjere planiraju poduzeti po ovome pitanju.

Šef službe za inspekcijske poslove, Elvis Pašić, istakao je kako je u posljednje dvije godine s područja  ove općine udomljeno 250 napuštenih pasa.

On je istakao kako su lokalne vlasti u proteklom periodu usvojile niz odluka o uslovima i načinu držanja kućnih ljubimaca, a formirana je i radna grupa za rješavanje tog problema.

Samo u toku ove godine lokalne vlasti su u ove svrhe izdvojile 60 hiljada maraka, ali problem nije riješen.

U Mreži mladih aktivista smatraju da je potreban sistemski pristup i izrada novog plana zbrinjavanja pasa lutalica, na čemu će, kako je istaknuto, sarađivati i sa lokalnim institucijama, drugim organizacijama i građanima. Pored brojnih problema s kojima se suočavaju građani zbog velikog broja pasa lutalica, u posljednje vrijeme sve su veće štete koje ove životinje pričinjavaju u sanskom lovištu.

U proteklih nekoliko mjeseci bilježe se veliki broj napada čopora pasa lutalica na sitnu divljač, a posebno su ugrožene srne, zečevi i fazani.

Problem s psima u Sanskom Mostu eskalirao je prije nekoliko mjeseci nakon niza napada na građana, što je bio signal nadležnim institucijama da se ozbiljnije pozabave cijelim problemom.

U protekle dvije godine lokalne vlasti su ovaj problem pokušale riješiti sarađujući sa azilima za smještaj napuštenih životinja, ali ta saradnja je prekinuta ove godine zbog prekapacitiranosti pomenutih azila.

Također, značajnije rezultate nisu postigli niti projekti sterilizacije napuštenih pasa koji su ranije provođeni, jer je njihov broj na ulicama opet postao kritičan, pa javnost očekuje reakciju i djelovanje nadležnih institucija.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije