BiH

Kakve poruke skriva dolazak direktora CIA u BiH?

Kakve poruke skriva dolazak direktora CIA u BiH?
Foto: Printscreen | Kakve poruke skriva dolazak direktora CIA u BiH?

SARAJEVO - Prvi čovjek Centralne obavještajne agencije (CIA) Sjedinjenih Američkih Država nigdje ne dolazi slučajno, već za to uvijek ima dobar razlog, poručuju analitičari, komentarišući posjetu direktora CIA Vilijama Bernsa Sarajevu.

Berns je, podsjetimo, juče nekoliko sati boravio u BiH te razgovarao sa direktorom Obavještajno-bezbjednosne agencije (OBA) Almirom Džuvom, članovima Predsjedništva BiH, te ministrom inostranih poslova Elmedinom Konakovićem.

Detalji sa tih sastanaka, održanih iza zatvorenih vrata, ostali su nepoznati, ali, sudeći prema izjavama stručnjaka, Vašington svog visokorangiranog službenika nikada i nigdje ne šalje slučajno. Međutim, mišljenja su podijeljena kada je riječ o suštinskim motivima posjete.

"Njegova posjeta znači da stanje u zemlji nije dobro. Mislim da direktor CIA nije došao zbog političkih pitanja, nego iz bezbjednosnih razloga. Direktor CIA ne šalje političke poruke", rekao je za "Nezavisne novine" Nermin Pećanac, nekadašnji ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Prema njegovim riječima, Berns definitivno dobro zna šta se dešava u BiH.

"Ja volim što je došao jer bezbjednosna situacija u BiH i okruženju stvarno nije dobra. On nikad ne dolazi tamo gdje je sve savršeno. Došao je jer imamo problema, da podijeli neka saznanja bezbjednosne prirode. Definitivno neko mora da se zabrine što je on došao, a poštenim ljudima treba da bude drago zbog ove posjete", istakao je Pećanac.

Safet Mušić, stručnjak za bezbjednost, podsjeća da su visoki funkcioneri CIA i prethodnih godina dolazili u službene posjete BiH, što govori o postojanju kontinuiteta obavještajnog interesa za stanje u BiH i regionu.

"S druge strane, neupitna je moć prvog čovjeka CIA u svjetskim razmjerama. Ilustracija te moći mogla se vidjeti i na nedavnim sastancima na kojima se pregovaralo o primirju u Gazi, kada su učesnici sastanka bili direktor CIA i šef Mosada, a ostali učesnici su bili predsjednici država ili ministri vanjskih poslova. Tako se posjeta može smatrati i kao određena poruka u smislu značaja očuvanja mira na ovom prostoru, jer pretpostavka je da obavještajne procjene govore da je, osim regiona Bliskog istoka, i region zapadnog Balkana jedan od onih sa potencijalom za nasilje, pa i sukobe", kaže Mušić za "Nezavisne novine".

Prema njegovim riječima, sastanak sa direktorom OBA BiH je svakako sastavni dio protokola prilikom ovakvih posjeta i to se odnosi na onaj stručni dio saradnje između dvije agencije.

"Vrlo je vjerovatno da se razgovaralo o budućim obavještajnim i kontraobavještajnim aktivnostima prema hibridnim djelovanjima i malignim uticajima u BiH. Osim toga, uvijek je aktuelno i pitanje terorističkih prijetnji te veza sa transnacionalnim organizovanim kriminalom i visokom korupcijom. U tom smislu može se očekivati i da upravo to bude težišno djelovanje OSA BiH, u saradnji sa CIA, u bliskoj budućnosti. I na kraju, što biste vi novinari rekli, vrijeme će pokazati", ističe Mušić.

Novinar Dejan Šajinović kaže da Berns ima posebno povjerenje američkog predsjednika Džoa Bajdena i sigurno u Sarajevo nije došao na svoju ruku ili radi turističkog obilaska bh. znamenitosti.

Sasvim sigurno, dodaje Šajinović, Berns nije došao ni radi uobičajene razmjene između obavještajnih agencija, jer takve stvari obično obavlja služba Ambasade SAD ili ako je potreban lični dolazak, onda dođe nižerangirani službenik CIA.

"Iz njegovih prošlih posjeta svjetskim metropolama možemo reći da je iza njih uvijek slijedila neka značajna akcija Sjedinjenih Država. Šta je bilo u ovom konkretnom slučaju, sigurno ćemo saznati za nekoliko sedmica ili mjeseci. Znajući kakva je politika SAD generalno prema BiH i zapadnom Balkanu, možemo nagađati da bi se moglo raditi o suzbijanju ruskog ili kineskog uticaja u BiH i uklanjanju prepreka na trasi BiH prema zapadu", istakao je Šajinović.

Predsjednik Srpske Milorad Dodik rekao je da je borba protiv terorizma obaveza cjelokupnog slobodnog svijeta i u tom kontekstu je značajna posjeta direktora CIA.

Dodik je istakao da je Srpska posvećena toj borbi i pozdravlja svaku saradnju u toj oblasti.

"Republika Srpska nikad nije sporila suverenitet i teritorijalni integritet BiH shodno Dejtonskom sporazumu i secesija nikada nije bila naša politika. Ali, Republika Srpska ima pravo na političku borbu za svoj status, shodno slovu Dejtonskog sporazuma", naveo je Dodik.

On je istakao da je BiH zajednica dva ravnopravna entiteta i tri konstitutivna naroda, te stoga ohrabruje stav Bernsa da odgovornost za funkcionisanje zemlje leži na svim etničkim zajednicama.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije