BiH

Oficir iz BiH odbio rukovanje s ministarkom odbrane Austrije

Oficir iz BiH odbio rukovanje s ministarkom odbrane Austrije
Foto: Dražan Pozderović/Arhiva | Kakve mogu biti posljedice skandala koji je oficir iz BiH izazvao u Austriji

BEČ, SARAJEVO - Tokom svečanog prijema novih oficira u austrijske oružane snage na Terezijanskoj vojnoj akademiji u Bečkom Novom Mjestu u Austriji oficir iz BiH izazvao je skandal kad je odbio da se rukuje s Klaudijom Taner, ministarkom odbrane Austrije, što mnogi ocjenjuju da zaslužuje adekvatnu sankciju.

Mediji nezvanično saznaju da je u pitanju Benjamin Fukelj iz Sarajeva, a incident se, kako se navodi, desio za vrijeme tradicionalne ceremonije, koja predstavlja vrhunac godišnjih aktivnosti akademije.

Oficir je, kako se tvrdi, odbio rukovanje s ministarkom Taner jer je žena, pravdajući to svojim vjerskim uvjerenjima.

Kao rezultat toga, vojnik je odmah isključen iz ostatka ceremonije, a nije mu uručen ni tradicionalni akademijski prsten, što je potvrdilo Ministarstvo odbrane Austrije.

Kako prenose austrijski mediji, zamjenik ministra odbrane BiH Slaven Galić bio je obaviješten unaprijed da oficir neće htjeti da se rukuje s ministarkom. Zbog toga vojnik nije ni pozvan na binu. Ministarka Taner je izrazila nezadovoljstvo ovim činom, a Galić se kasnije izvinio u ime BiH.

Austrija, inače, već godinama obučava vojne kadrove iz zemalja zapadnog Balkana, poput BiH i Crne Gore, s ciljem jačanja stabilnosti u regionu.

Aleksandar Goganović, zamjenik ministra odbrane BiH, izjavio je da će biti poslana veoma loša poruka svim međunarodnim partnerima ukoliko ministar Zukan Helez potpiše ugovor o prijemu u vojnu službu kadeta iz reda bošnjačkog naroda koji je odbio da se rukuje s ministarkom odbrane Austrije Klaudijom Taner jer je žena.

"Oružane snage BiH treba da budu multietničke, gdje se poštuju ljudska prava i vjerske slobode, sa ciljem razvoja tolerancije i međusobnog uvažavanja", ocijenio je Goganović.

On je rekao da se nada da je Helez svjestan ozbiljnosti postupka kadeta iz reda bošnjačkog naroda koji, ukoliko ne bude sankcionisan, pruža primjer drugim mladim osobama u Ministarstvu odbrane i u Oružanim snagama da se ponašaju na isti ili sličan način, a što sigurno nije u skladu sa NATO standardima, za koje se Helez deklarativno zalaže.

Goganović je naglasio da se opravdano postavlja pitanje da li će kadet, ukoliko Helez s njim potpiše ugovor o profesionalnoj vojnoj službi, biti u mogućnosti da izvršava svoje redovne zadatke i obaveze, jer će u svojoj karijeri sigurno imati situaciju da mu, po lancu komandovanja, nadređeni komandant bude osoba ženskog pola.

Goganović je u izjavi za Srnu naglasio da je ubijeđen da kadet za ovaj svoj postupak ne bi dobio podršku od vojnog muftijstva iz Ministarstva odbrane, jer je godinama na čelu tog ministarstva bila žena Marina Pendeš i da je to predstavljalo problem sa vjerskog aspekta, sigurno bi bilo tema u prethodnom periodu.

Oglasila se i Pendeševa, koja je istakla da je riječ o skandalu.

"Za mene lično ovo je skandal, osramotio je ne samo svoj narod, već i Ministarstvo odbrane, Oružane snage i cijelu BiH", rekla je bivša ministarka odbrane BiH, a sada prva zamjenica predsjedavajućeg Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost u PS BiH, komentarišući čin kadeta iz BiH u Austriji.

Pendeševa je dodala da su Oružane snage utemeljene 2004. godine i zakonom se garantuje svim pripadnicima vjerska sloboda.

"Očekujem od ministra Heleza da preduzme sve zakonom predviđene mjere protiv takvih ljudi, jer BiH nije islamska zemlja. Mi smo sekularna zemlja i svi treba to da poštuju",  rekla je Pendeševa.

Zamjenik ministra obrane BiH Slaven Galić izvinio se austrijskoj ministarki.

"Uvažavajući jednu od najstarijih akademija, koja zbog svojih procedura zauzima prestižno mjesto u svijetu, u ime Ministarstva obrane BiH i Oružanih snaga BiH sam se izvinio i ministrici i ostalima. Vjerujem da ovakav događaj neće narušiti odlične prijateljske odnose u oblasti vojne saradnje nas i Republike Austrije", izjavio je Galić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije