BiH

Kakva je trenutna politička slika Istočne Hercegovine?

Kakva je trenutna politička slika Istočne Hercegovine?
Foto: Srna | Kakva je trenutna politička slika Istočne Hercegovine?

TREBINJE - Nakon brojanja glasačkih listića za gradonačelnike istočnohercegovačkih opština, u Trebinju i Nevesinju politički ambijent ostaje nepromijenjen, jer trebinjski gradonačelnik Mirko Ćurić i nevesinjski načelnik Milenko Avdalović, iz SNSD-a, ostaju i u narede četiri godine na ovim mjestima.

Ostaje i načelnik Ljubinja Stevo Drapić iz SDS-a, iz čijih redova  je i budući načelnik Berkovića Bojan Samardžić, koji će zamijeniti svoga partijskog kolegu Nenada Abramovića.

Politička pripadnost načelnika opština "zarotirala se" u Bileći i Gacku, pa će, nakon SDS-ovog načelnika u protekle četiri godine, ovu poziciju preuzeti Miodrag Parežanin iz redova SNSD-a, dok će, nakon četverogodišnjeg mandata načelnika SNSD-a,  ovu funkciju sada obavljati Vukota Govedarica iz redova SDS-a.

Trebinjski novi – stari gradonačelnik Mirko Ćurić je samo samo sat ipo nakon zatvaranja biračkih mjesta znao da će dobiti i treći mandat za ovu poziciju, na kojoj, kako je to odmah izjavio, nastavlja voditi Trebinje putem prosperiteta.

"Uzalud je nekima bila neistinita priča koju smo mi izdržali. Hvala svima na mudrosti, na strpljenju, pa i mi tako nastavljamo, da Trebinje i dalje bude grad kulture, grad sporta, grad uspješnih ljudi i dobrih domaćina i domaćica, tako da – veliko hvala svima", rekao  je Ćurić.

Milenko Avdalović je takođe osvojio treći načelnički mandat u Nevesinju i, kako je istakao već sutradan nakon izbora, odmah nastavlja raditi, jer su, kako dodaje, pred svima izazovna vremena, ali on već ima planove za ubuduće.

"Već od inauguralne skupštine, početkom novembra, krećemo sa ozbiljnim pripremama za sljedeću budžetsku godinu, kako bismo nastavili tragom zahtjeva i želja naših građana, a prioriteti su putna infrastruktura, zapošljavanje mladih, uvijek prisutne komunalne teme, sport, kultura", kazao je Avdalović.

Ponovno vraćanje SNSD-a u političkom vođstvu Bileće potvrdio je mladi Miodrag Parežanin koji je istakao da se odmah kreće sa radom, a najprije riješiti dugove ove opštine, uz pomoć lokalnih i Vladinih ekspertskih timova.

"Dugove najprije planiramo sagledati, na osnovu toga ih i rješavati što prije, jer je to osnov za sve ostalo djelovanje i rješavanje nagomilanih problema”, kaže Parežanin.

Stevo Drapić je takođe stari – novi načelnik opštine Ljubinje, iz redova SDS-a, i on tvrdi da su ovoga puta i skupštinska većina i on sam dobili više glasova nego prije četiri godine.

"Mi već od danas nastavljamo ono što je započeto i nadamo se da ćemo ovo povjerenje koje je potvrđeno i opravdati koliko je u našoj moći", kazao je on.

Bojan Samardžić je, kao i njegov prethodnik, dobio najviše glasova SDS-ovih birača  za funkciju načelnika Berkovića, ali poručuje da će on jednako biti načelnik svih stanovnika ove male opštine.

"Već od proglašenja zvaničnih rezultata krećemo sa radom u skladu sa našim programom koji proizilazi iz Strategije razvoja opštine Berkovići, u kojoj je cilj da ulažemo više sredstava u naše komparativne prednosti – poljoprivredu, energetiku, turizam, poslovne aktivnosti, a zajedno sa svim tim ćemo raditi i na unapređenju putne i uopšte saobraćajne infrastrukture, kao i nizu drugih projekata značajnih za život“, kazao je Samardžić.

Među izabranim vodećim ljudima istočnohercegovačkih opština jedino nam se novi načelnik opštine Gacko, Vukota Govedarica iz SDS-a, nije javljao na pozive.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije