BiH

Javnost zgrožena, ali to ne spasava djecu: Hitno zabraniti otkup zatvora za pedofiliju

Javnost zgrožena, ali to ne spasava djecu: Hitno zabraniti otkup zatvora za pedofiliju
Foto: Ilustraciija | Javnost zgrožena, ali to ne spašava djecu: Hitno zabraniti otkup zatvora za pedofiliju

BANJALUKA, SARAJEVO - Krivični zakon FBiH treba hitno mijenjati kako bi se onemogućilo otkupljivanje zatvorskih kazni onima koji su pravosnažno osuđeni za polne delikte nad maloljetnicima.

Smatra to stručna javnost, nakon što je procurio slučaj glumca Moamera Kasumovića, koji je osuđen pod optužbama da je bludničio nad maloljetnikom, te kaznu otkupio, umjesto da je provede iza rešetaka.

Glumac popularne serije "Lud, zbunjen, normalan" je, kao što je poznato, osuđen zbog bludnih radnji nad četrnaestogodišnjakom. U zatvor ga je sud poslao na godinu dana, ali se presuda do godinu dana može novčano otplatiti, što je Kasumović i iskoristio.

To mu je omogućio Krivični zakon FBiH, dok Krivični zakonik Republike Srpske ne predviđa takvu mogućnost.

Naime, u Krivičnom zakoniku Republike Srpske, u izmjenama iz avgusta prošle godine, navodi se da se zatvorska kazna ne može mijenjati novčanom za nekoliko krivičnih djela, kao što su, između ostalih, krivična djela seksualnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta, terorizam, te krivična djela protiv ustavnog uređenja i bezbjednosti Srpske.

Istovremeno, kako su nam potvrdili pravnici u FBiH, u Krivičnom zakonu FBiH razlika nije napravljena - ko god je, za šta god, osuđen na zatvor do jedne godine, umjesto da ide u zatvor, može kaznu da otplati.

"Krivični zakon FBiH omogućava optuženima da zatvorsku kaznu u trajanju do jedne godine zamijene novčanom, s tim što nije određeno da se pravi razlika u odnosu na djela. Dakle, važi za sva djela", rekla je za "Nezavisne novine" advokatica Marsela Bajramović.

Takva praksa je za nevladine organizacije koje se bave zaštitom ljudskih prava nedopustiva.

"Kazne za seksualne delikte se ne bi smjele otkupljivati, bilo da su ti delikti počinjeni na štetu djece, bilo na štetu odraslih", kaže za "Nezavisne novine" Radmila Žigić, direktorica Fondacije "Lara" Bijeljina.

Udruženje "Zemlja djece u BiH" pokrenulo je online peticiju za izmjenu i dopunu Krivičnog zakona FBiH.

"U svjetlu šokantnih informacija o osobi iz javnog života koja je osuđena za bludničenje nad maloljetnikom, pozivamo sve građane, institucije i organizacije da se pridruže našem hitnom apelu za izmjenu i dopunu Krivičnog zakona FBiH. Ovaj zakon mora biti usklađen s Konvencijom Savjeta Evrope o zaštiti djece od seksualnog iskorištavanja i seksualnog zlostavljanja kako bismo zaštitili našu djecu od sličnih zlostavljanja", saopštili su iz Udruženja "Zemlja djece u BiH".

Kako dodaju, radna grupa Federalnog ministarstva pravde, koja je 2022. radila na novim zakonskim rješenjima, odbila je da prihvati njihov prijedlog za ukidanje mogućnosti zamjene kazne zatvora novčanom kaznom za krivična djela protiv polne slobode i morala, učinjena na štetu djeteta, i za krivična djela protiv braka, porodice i omladine.

"Ova opasna sudska praksa mora prestati", navelo je Udruženje "Zemlja djece u BiH".

Da su slučajevi polnog iskorištavanja djece česti, pokazuje i statistika Tužilaštva Kantona Sarajevo.

"Prema dostupnim podacima Tužilaštva KS, u proteklih pet godina postupajući tužioci podigli su 16 optužnica zbog krivičnog djela silovanje, a od tih 16, dvije optužnice su na štetu maloljetnika. Za spolni odnos s djetetom podignute su četiri optužnice. Zbog krivičnog djela bludne radnje podignute su 33 optužnice u proteklih pet godina, a na štetu maloljetnika ih je 25. Za krivično djelo zadovoljenje pohote pred djetetom ili maloljetnikom podignuta je jedna optužnica", rekla je za "Nezavisne novine" Azra Bavčić, portparolka ovog tužilaštva.

Treba naglasiti da, ipak, postoji politička volja da se i u Krivični zakonik FBiH ugrade odredbe koje će onemogućiti da se zatvorske kazne mijenjaju novčanim u slučajevima kada se radi o polnim deliktima nad maloljetnicima. Najavili su to, naime, iz SDP-a, stranke na čijem je čelu aktuelni premijer FBiH Nermin Nikšić.

"U aktuelnom Krivičnom zakonu FBiH, nažalost, postoji mogućnost da se zatvorska kazna za neke od ovih krivičnih djela zamijeni novčanom kaznom. Međutim, novim izmjenama i dopunama, koje bi se uskoro mogle naći u parlamentarnoj proceduri, određena krivična djela se neće moći zamijeniti novčanim otkupom kazne", naveli su iz SDP-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije