BiH

Inspektori: Aerodromu Sarajevo neće biti dozvoljena gradnja u Srpskoj

Inspektori: Aerodromu Sarajevo neće biti dozvoljena gradnja u Srpskoj
Foto: Srna | Inspektori: Aerodromu Sarajevo neće biti dozvoljena gradnja u Srpskoj

ISTOČNA ILIDŽA - Sarajevski aerodrom uzurpirao je više od 22.000 metara kvadratnih imovine Republike Srpske i neće mu biti dozvoljena gradnja na toj površini, konstatovali su danas građevinski inspektori, geometri i rukovodioci svih relevantnih republičkih institucija.

Oni su izašli na teren nakon što je sarajevski aerodrom u Istočnoj Ilidži počeo proširenje aerodromskog kompleksa, te ukazali da je riječ o teritoriji Republike Srpske.

Granica na lokalitetu gradnje je obilježena, a o svemu će rješenjem biti obaviješten investitor koji se danas nije pojavio, iako je bio pozvan.

Direktor Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Dragan Stanković istakao je da se neće dozvoliti gradnja na 22.000 kvadratnih metara na teritoriji Srpske.

"Ova teritorija na kojoj se nalazimo je vlasništvo Republike Srpske bez obzira što nije ustanovljena entitetska linija, a i znamo zbog čega nije jer kolege iz Federacije BiH nikada nisu htjele da adekvatno učestvuju u tome, iako su naši predstavnici dali puni doprinos u toj komisiji", naveo je Stanković.

Pravobranilac Republike Srpske Milimir Govedarica rekao je da je Republika Srpska vlasnik zemljišta na kojem je Međunarodni aerodrom Sarajevo započeo proširenje i da radnje od prije nekoliko decenija ne daju pravo aerodromu da kaže da je vlasnik.

"Vlasnik nije aerodrom, vlasnik je Republika Srpska", naglasio je Govedarica.

On je ukazao da su na licu mjesta svi predstavnici institucija i na nivou BiH i na nivou Srpske, na nivou opštine, odnosno struka.

"Ušlo se možda i više od 20 metara na teritoriju Republike Srpske i mi moramo raditi svoj posao i štititi naše institucije i vlasništvo", rekao je Govedarica novinarima u Istočnoj Ilidži.

Glavni urbanističko-građevinski inspektor Dragan Miovčić istakao je da se sada sprovode procedure u skladu sa ovlaštenjima i zakonima, te će biti izdato rješenje.

"Činimo zapisnik trenutno u Istočnom Sarajevu. Po popisu svih učesnika koji su ovdje i uručenja investitoru, izdaćemo rješenje. Poslije toga obilježićemo ovo što je naša teritorija, dokle se može raditi. Dalje u našoj teritoriji se ne može raditi i to je to", kategoričan je inspektor Miovčić.

Stanovnici Ulice Vasilija Grđića u opštini Istočna Ilidža, koja je blokirana zbog izvođenja radova na proširenju Međunarodnog aerodroma Sarajevo, protestovali su sredinom avgusta da bi izrazili nezadovoljstvo i od nadležnih zatražili da im se izgradi alternativni put.

Tada su ukazali i na problem koji imaju zbog linije razgraničenja koja nije tačno utvrđena, što stvara dodatne teškoće, prenosi Srna.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije