BiH

Imenovanje direktora SIPA danas na Savjetu ministara BiH

Imenovanje direktora SIPA danas na Savjetu ministara BiH
Foto: Nezavisne/Arhiva | Imenovanje direktora SIPA danas na Savjetu ministara BiH

Na dnevnom redu 60. sjednice Savjeta ministara Bosne i Hercegovine koja će biti održana dana naći će se brojne tačke među kojima je i imenovanje direktora Agencije za istragei zaštitu BiH (SIPA).

Naime, ministar bezbjednosti BiH Nenad Nešić je u petak kolegama u Savjetu ministara BiH uputio prijedlog za svog kandidata na čelo SIPA – Slobodana Radinkovića, a koji je inače bio trećerangirani na listi koju je sačinio Nezavisni odbor Parlamenta BiH.

Radinković je trenutno načelnik PU Doboj, međutim, upitno je da li će biti imenovan budući da saznanja iz Savjeta ministara govore da većina neće podržati taj prijedlog, prenosi N1.

Jedan od razloga jesu informacije koje upućuju da je Radinković povezan sa osobama koje su umiješane u kriminal.

S druge strane, Nešiće je u razgovoru za N1 rekao da ništa nije potvrđeno i da Radinković ima samo pohvale.

Takođe, on nam je i potvrdio da će se u ponedjeljak (danas op.a.) raspravljati o imenovanju SIPA, a na zvaničnoj stranici nema te tačke u najavi sjednice Savjeta ministara.

Osim ove tačke, na dnevnom redu naći će se inicijativa za vođenje pregovora radi zaključivanja sporazuma o zajmu – instrument za reforme i rast za Balkan između EU i BiH, odnosno Centralne banke BiH kao agenta zajmoprimca.

Na dnevnom redu je nacrt sporazuma o zajmu – projekat izgradnje i opremanja dodatnog objekta za smještaj studenata u Javnoj ustanovi Studentski centar “Boriša Starović” u Foči između Saudijskog fonda za razvoj i BiH, čiji je predlagač Ministarstvo finansija i trezora BiH.

Na prijedlog Ministarstva finansija i trezora trebalo bi da budu razmatrani nacrti sporazuma i amandmana između BiH i Evropske investicione banke o finansiranju auto-puta “Pet ce” – Tunel Kvanj – Buna, Mostar Jug i Zenica Sjever.

Pred ministrima će se naći i prijedlog osnova za pokretanje postupka za prihvatanje izmjena i dopuna Statuta UN za turizam, čiji je predlagač Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, te prijedlog odluke o utvrđivanju funkcija, struktura i tijela BiH nadležnih za sprovođenje programa teritorijalne saradnje 2021-2027, na prijedlog Direkcije za evropske integracije BiH.

Na dnevnom redu je prijedlog odluke o izmjenama odluke o naknadi za korištenje radiofrekventnog spektra u BiH, prijedlog odluke o dopuni odluke o formiranju Savjeta za djecu BiH, te prijedlog odluke o izmjeni odluke o dodatku na platu na osnovu posebnih uslova radnog mjesta za zaposlene koji obavljaju poslove sudske policije BiH.

Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa dostavilo je prijedlog odluke o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa kod uvoza određene robe do 31. decembra 2025. godine i prijedlog odluke o ponavljanju količine tarifnih kvota u 2024. godini koje se odnose na uvoz sirovog šećera od šećerne trske za rafinisanje.

Sjednica će biti održana u zgradi institucija BiH, sa početkom u 12 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije