BiH

Ibro Berilo sakrio 300.000 KM: Odao ga Booking

Ibro Berilo sakrio 300.000 KM: Odao ga Booking
Foto: Nezavisne/Arhiva | Ibro Berilo sakrio 300.000 KM: Odao ga Booking

Tužilaštvo Kantona Sarajevo, pokazala je preliminarna istraga, sumnja da je pritvoreni načelnik Opštine Trnovo Ibro Berilo sakrio prijaviti imovinu u vrijednosti od najmanje 300.000 maraka.

Berilo je, podsjećamo, uhapšen prije dvije sedmice i nalazi se u pritvoru u KPZ-u Zenica.

Osumnjičen je za primanje mita i zloupotrebu položaja.

Iako slovi za najbogatijeg načelnika, s brojnim nekretninama u svom vlasništvu, Berilo je, što je utvrdilo Tužilaštvo KS, sakrio apartman u hotelu „Aroma“ na Bjelašnici, koji je dobio na poklon. Istragom je, takođe, utvrđeno da se na računu njegove supruge nalaze stotine hiljada maraka, koje su blokirane. Sve je to novac koji je Berilo bio dužan prijaviti, a nije. O svemu je ranije obaviješten i Ured za borbu protiv korupcije KS.

Cifra od 300.000 KM, prema informacijama „Avaza“, mogla bi biti i veća jer je naređena finansijska istraga te se u vezi s tim vrše provjere cijele Berilove imovine i nekretnina.

Berilo je, u znak zahvalnosti za apartman, osumnjičenom Adisu Mulaosmanoviću, vlasniku firme „Lok-Pil“, dao dozvolu da gradi hotel na državnom zemljištu. Ali, kada je počela istraga SIPA, Berilo je brže bolje našao fiktivnog kupca, što su otkrili i presretnuti razgovori. Uzalud je uzeo i novi broj, dokaza je na desetine da je sve unaprijed smišljeno.

Snaha sve zna

Sve je, takođe, razotkrio Booking. Tačnije, da su Berilovi članovi porodice, prvenstveno snaha, apartman rentali i uredno uzimali novac. Berilo, istina, nije uknjižio nekretninu na sebe, ali dokazi upućuju da se radi o prikrivenom vlasništvu.

Sumnja se da Berilo ima još prikrivenih nekretnina. Zato je SIPA uputila apel da se svi na kojima se vode nekretnine načelnika jave nadležnima.

Krčenje šume i eksproprijacija

Saznaje se da je finansijska šteta za koju se sumnjiči Berilo, krčenjem šume i eksproprijacijom zemljišta, 3.255.000 KM.

Tužilaštvo Berila tereti da je sa saradnicima na taj način oštetio "Sarajevo-šume", a cijeli postupak eksproprijacije prebacio na Opštinu Trnovo.

U prevodu, Berilo je državno šumsko zemljište pretvorio u privatne posjede.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije