BiH

Ibrahimu Hadžibajriću oduzet apartman u Hrvatskoj

Ibrahimu Hadžibajriću oduzet apartman u Hrvatskoj
Foto: Opština Stari Grad Sarajevo | Ibrahimu Hadžibajriću oduzet apartman u Hrvatskoj

SARAJEVO, BAŠKA VODA - Rješenjem Županijskog suda u Splitu, Ibrahimu Hadžibajriću, bivšem načelniku sarajevske opštine Stari Grad, protiv kojeg je podignuta optužnica zbog koruptivnih krivičnih djela, oduzet je apartman u Baškoj Vodi u Hrvatskoj.

Naime, Federalna agencija za upravljanje oduzetom imovinom saopštila je da je prvi put primila odluku od pravosudne institucije iz zemlje EU kojom joj je povjereno upravljanje imovinom u slučaju osumnjičenog I.H. iz BiH.

Iz Agencije su istakli da je time postavljen temelj za tužilačku i sudsku praksu oduzimanja imovine osumnjičenih u inostranstvu.

"Županijski sud u Splitu je, odlučujući po molbi Kantonalnog tužilaštva Sarajevo od 15. januara, odredio privremenu mjeru radi osiguranja oduzimanja imovinske koristi protiv osumnjičenog I.H., te je upravljanje ovom nekretninom povjereno Federalnoj agenciji u Sarajevu", navedeno je u saopštenju.

Emir Bašić, v.d. direktora Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom, rekao je da je ovo značajan rezultat i iskorak u radu Kantonalnog tužilaštva Sarajevo kada je riječ o oduzimanju imovine koja se nalazi izvan BiH, te putokaz da i ostala kantonalna tužilaštva slijede ovaj pozitivan primjer, prenosi Srna.

Iz Agencije ističu da se oduzimanje imovinske koristi ostvarene krivičnim djelom u EU dugo smatra jednim od najefikasnijih alata za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije.

"Oduzimanje je usmjereno na glavni razlog postojanja zločinačkih organizacija, odnosno ostvarenje što veće dobiti nezakonitim sredstvima. Oduzimanje znači konačno lišavanje imovine na osnovu konačne sudske odluke, te u tom smislu Agencija je otvorila prostor za efikasnije djelovanje pravosudnih institucija, kako u obje zemlje, tako i u cjelokupnoj EU, kada je u pitanju oduzimanje nezakonito stečene imovine krivičnim djelom", navedeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije