BiH

Hrvatska šalje 10 miliona evra pomoći poplavljenim područjima u FBiH

Hrvatska šalje 10 miliona evra pomoći poplavljenim područjima u FBiH
Foto: Pexels/Ilustracija | Hrvatska šalje 10 miliona evra pomoći poplavljenim područjima u FBiH

ZAGREB - Hrvatska će uputiti 10 miliona evra pomoći poplavljenim područjima u Federaciji BiH, odlučeno je danas na sjednici hrvatske Vlade.

Ova hitna finansijska pomoć biće upućena Savjetu ministara za potrebe pomoći stanovništvu u područjima pogođenim poplavama, da bi se pomoglo obnovi infrastrukture i obezbijedile osnovne potrepštine za stradale i evakuisane, saopšteno je iz hrvatske Vlade.

Hrvatska Vlada zadužila je tijela državne uprave da, u okviru svojih nadležnosti, razmotre mogućnosti i preduzmu odgovarajuće korake pružanja pomoći stanovništvu u područjima pogođenim poplavama, a u skladu sa zahtjevom o traženju međunarodne pomoći.

U saopštenju se navodi da Hrvatska snažno stoji uz susjednu i prijateljsku BiH, koja je pogođena katastrofalnim poplavama.

"Uz finansijsku pomoć u iznosu od 10 miliona evra, Hrvatska aktivno učestvuje i u slanju spasilačkih timova, te opreme potrebne za sanaciju terena, a ostaje spremna i otvorena za sve druge oblike pomoći u skladu sa potrebama vlasti u BiH", dodaje se u saopštenju.

Vlada Republike Hrvatske, sve hitne službe, nadležne institucije i ministarstva su, kako se navodi, u stalnoj komunikaciji s kolegama iz BiH te pažljivo prate razvoj situacije.

Hrvatska je spremna da djeluje kroz Upravu civilne zaštite, vatrogasne jedinice, ministarstva unutrašnjih poslova i odbrane, kao i preko Hrvatskog crvenog krsta, u zavisnosti od oblika pomoći koju zatraže vlasti BiH.

Zbog situacije izazvane obilnim padavinama, Vlada Federacije BiH juče je proglasila stanje prirodne nesreće na području Federacije i formirala krizni štab koji je u stalnom zasjedanju i ima zadatak da koordiniše aktivnosti na spasavanju, prenosi Srna.

Prema zvaničnim podacima kantonalnog Ministarstva unutrašnjih poslova, broj smrtno stradalih osoba na poplavom pogođenom prostoru Hercegovačko-neretvanskog kantona /HNK/ sa današnjim danom je porastao na 15.

Katastrofalne posljedice intenzivnih padavina, uključujući i klizišta, danas se saniraju i u Kiseljaku, Fojnici, Varešu, Kreševu i Drvaru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije