BiH

Hoće li i tokom ove predizborne kampanje padati "krupne ribe"?

Hoće li i tokom ove predizborne kampanje padati "krupne ribe"?
Foto: Arhiva | Hoće li i tokom ove kampanje padati "krupne ribe"?

SARAJEVO, BANJALUKA - Ubrzo će biti ovakvih sličnih i još većih akcija, najavio je federalni ministar policije Ramo Isak, komentarišući hapšenje bivšeg direktora "Autocesta FBiH" Elmedina Volodera i još četiri osobe.

Slučajno ili ne, Isak, koji je lider stranke Snaga naroda, a koja se kao i druge političke partije bori za naklonost birača, to je najavio usred izborne kampanje.

I tokom ranijih izbornih ciklusa, kako u FBiH, tako i u Srpskoj, imali smo brojna hapšenja "krupnih riba", a sudeći po Isakovoj najavi, to bi se moglo desiti i ovaj put.

Novinar iz Sarajeva Danijal Hadžović kaže da hapšenja u toku predizborne kampanje nisu slučajna te da osobe koje rukovode policijskim agencijama, a koje su povezane s političkim strankama ili iz njih direktno dolaze, koriste svaku priliku da sebi povećaju rejting.

"Posebno je unosno i popularno to učiniti tokom predizborne kampanje kada na taj način sebi otvarate put da osvojite više glasova i steknete više popularnosti", kaže Hadžović.

Novinar sarajevskog "Dnevnog avaza", međutim, dodaje da je mnogo važnije pitanje koliko su ta hapšenja zasnovana na jakim dokazima i kako ona završe. Ističe da smo mi u bližoj i daljoj prošlosti BiH imali mnogo tih različitih spektakularnih hapšenja, koja su na kraju završena odbacivanjem optužnica i oslobađajućim presudama.

"Dakle, kad sve to saberete imate kombinaciju svega najgoreg: s jedne strane državu koja grca u kriminalu i korupciji, a s druge strane ta često naručena politička spektakularna hapšenja i onda u konačnici propast svega toga, gdje se masa slučajeva završi oslobađajućim presudama po principu 'Tresla se gora, rodio se miš'. Čini se da od uspostave vladavine prava i efikasnog sistema koji se obračunava sa kriminalom i korupcijom mi imamo sistem gdje se, zapravo, sve podređuje nekim sitnim političkim interesima", napominje Hadžović u izjavi za "Nezavisne novine".

Sličnog je stava i politička analitičarka Tanja Topić, koja kaže da je to kratkotrajan privid u kojem pravosudne institucije nastoje biti profesionalne, ali pod političkim signalom.

"Bljesnu poput munje, odlučni da se obračunaju sa korumpiranim političarima, službenicima, pompezno najave hvatanje 'krupnih riba' da bi sve na kraju završilo na sudskim hronikama i senzacionalnim novinskim napisima", navodi Topićeva.

Ta hapšenja su, dodaje, selektivna, odnosno politički obojena, optužnice nemušto napisane da ih je lako oboriti, a ako dođe do potvrđivanja optužnice i sudskih procesa, oni se razvuku do u beskonačnost i presude su uglavnom oslobađujuće.

"Dakle, velika mađioničarska iluzija za naivne u izvedbi političkih izvođača radova", navela je Topićeva u izjavi za "Nezavisne novine".

Stručnjak za bezbjednost Safet Mušić ima zamjerku koja se odnosi na izbor kadrova u policijskim, odnosno bezbjednosnim agencijama.

"Mislim da bi tu stvarno trebalo da rade profesionalci, što sada nije slučaj ni na državnom ni na federalnom nivou. To bi, dakle, pod broj 1 trebalo da budu profesionalci, ljudi koji su imali dodira sa sigurnosnom problematikom. Dok politika bira funkcionere u policijskim i sigurnosnim agencijama, vjerovatno će biti i uticaja politike na rad tih ljudi", naglasio je Mušić za "Nezavisne novine".

Podsjetimo, slučaj "Voloder" prekjuče je napunio stranice svih medija u BiH, a pompezno su izvedeni i pretresi, i to u tri kantona.

"Osobe koje su uhapšene predate su jutros u nadležnost Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona. U toku dana će biti ispitane", kazali su juče iz ovog tužilaštva.

Glavna meta ove akcije bio je Voloder, a uhapšene su još četiri osobe. Sumnja se da su izvršili nekoliko koruptivnih krivičnih djela prilikom izgradnje dionice auto-puta kod Žepča.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije