BiH

Hitno spriječiti eskalaciju nasilja u Mostaru

Hitno spriječiti eskalaciju nasilja u Mostaru
Foto: Arhiva | Hitno spriječiti eskalaciju nasilja u Mostaru

MOSTAR - Važno je donijeti hitne mjere kako bi se osigurala bezbjednost svih građana u Mostaru, a posebno djece.

To je jedna od današnjih ključnih poruka koje su poslate iz grada na Neretvi, gdje je situacija za nijansu stabilnija u odnosu na protekle dane, ali prostora za opuštanje, po svemu sudeći, i dalje nema.

Mostar je, kako je i najavljeno, po drugi put u nekoliko dana posjetio Sevlid Hurtić, ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH, koji je danas održao sastanak s ministrom unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) Marijom Marićem i komesarom HNK-a Robertom Perićem.

Tema razgovora bili su nedavni nemili događaji u tom gradu, uključujući napade na djecu različitih nacionalnosti u nekoliko naselja, a posljednji incident desio se u noći između 26. i 27. avgusta, kada je zabilježena masovna tuča.

Hurtić je izrazio zabrinutost zbog eskalacije nasilja i naglasio važnost hitnih mjera kako bi se osigurala bezbjednost.

"Razgovarali smo o problemima koji se događaju u zadnja dva-tri mjeseca u ovoj županiji i ministru sam rekao da je u percepciji čovjeka koji nije iz Mostara napravljena atmosfera da je ovdje samo pitanje vremena kad će pasti mrtva glava. Ministar mi je objasnio operativne stvari i sve što se radilo, ali s ljudske strane, roditelji s kojima sam razgovarao su ogorčeni i što se napravila ta stvar da je to i sukob navijača, da je to prebijanje na najosjetljivijoj kategoriji, na djeci. Bojim se da ne nastrada neko dijete koje nema nikakve veze s tim i da ne eskaliraju ti sukobi, tako da smo najviše razgovarali o toj temi", rekao je Hurtić.

Dodao je da Ministarstvo želi da narod i građani imaju sve informacije i da se ništa ne krije.

"Želimo da se govori imenom i prezimenom, a ne da se govori o određenoj skupini i 'nekim ljudima', a ako ima netko tko organizirano šalje tu djecu i te ljude na jedno, drugo, treće mjesto, mislim da treba 'udariti u glavu' i te ljude naći i procesuirati. Postoje kamere po svim gradovima, tablice automobila, degutantno je da se ide autom na više strana i da se zna čiji je to auto, a opet se to nastavlja raditi i događati", kazao je Hurtić.

Posljednji incident, podsjetimo, desio se u nedjelju, kada je došlo do masovne tuče.

Pretposljednji je zabilježen kod Lučkog mosta, kada je nekoliko maskiranih osoba napalo dvije osobe, te razlupalo automobil. Kako je naglašeno na sastanku, radi se na rasvjetljavanju ovog slučaja, a dvije osobe su privedene i uslijedila je kriminalistička obrada.

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić izrazio je podršku radu policijskih tijela i naglasio da nema mjesta da se na temi bezbjednosti u Mostaru skupljaju jeftini politički poeni.

Ministar unutrašnjih poslova HNK Marijo Marić istakao je da policija radi punim intenzitetom.

"Ono što je žalosno je što se fokus skreće s oštećenih osoba, a u ovom slučaju su većim dijelom bila djeca. Osoba koja je u stanju nešto ovako napraviti prema djetetu kao oštećenoj osobi je za svaku osudu i tu osobu treba smatrati kriminalcem. To je ono što je fokus MUP-a i naše žarište, nastojanje rasvjetljavanja ovih događaja u što skorije vrijeme kako bi sigurnosna situacija ostala zadovoljavajuća, kakva je i sada", kazao je Marić.

Dan ranije se oglasio i Ramo Isak, federalni ministar unutrašnjih poslova, koji je naglasio da ponašanje huligana koje smo vidjeli prethodnih dana u Mostaru poprima "ozbiljne karakteristike ponašanja koji počinje predstavljati ozbiljnu prijetnju sigurnosti, ne samo Hercegovačko-neretvanskog kantona, već i BiH".

Zastupnica u Skupštini HNK Sadina Hejub podnijela je inicijativu za održavanje tematske sjednice zbog narušavanja bezbjednosne situacije u HNK.

"Posljednjih nekoliko mjeseci, a posebno u zadnjih nekoliko dana, svjedoci smo učestalih huliganskih napada na građane u našem kantonu", navodi Hejubova.

Ističe da je bezbjednosna situacija u Mostaru ozbiljno narušena jer su posljednji napadi bili na maloljetne osobe, zbog čega građani žive u strahu dok čekaju da nadležne institucije reaguju na ovakve napade.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije