BiH

Helez umislio da je ministar odbrane FBiH

Helez umislio da je ministar odbrane FBiH
Foto: Fena | Helez umislio da je ministar odbrane FBiH

SARAJEVO, BANJALUKA - Zukan Helez, ministar odbrane BiH, nije uspio da shvati jedno: da on nije ministar odbrane Federacije BiH, nego da se nalazi na čelu zajedničkih Oružanih snaga BiH.

Tako glasi jedna od brojnih reakcija iz Srpske na snimak drona koji je objavio Helez, uz poruku "najbolji penicilin za razdruživanje".

"Dok se kolega Helez slika sa dronovima i puškama, upućujući pritom poruke koje su opasne i neprikladne uz funkciju koju obavlja, vojnici, podoficiri i oficiri nemaju osnovne uslove za život i rad na vojnim lokacijama, ishrana nije adekvatna, objekti nam se urušavaju i prokišnjavaju, a nove uniforme nisu dobili godinama. Nažalost, za ove stvarne probleme kolega Helez nema vremena, jer se slika sa dronovima i puškama, šalje ratnohuškačke poruke i na taj način širi strah i paniku među građanima BiH", istakao je zamjenik ministra odbrane Aleksandar Goganović.

Dodao je da je najbolji penicilin za mir i stabilnost u BiH da ratnohuškački ministar Helez podnese ostavku.

"Žalosno je po građane i opasno po BiH kada se nalazimo u situaciji da ministar odbrane konstantno širi ratnohuškačku politiku i javno pokazuje mržnju prema Republici Srpskoj i srpskom narodu", naglasio je Goganović za Srnu.

On je naveo da u sistemu odbrane jednu trećinu popunjavaju pripadnici Oružanih snaga iz reda srpskog naroda koji su u velikom procentu iz Republike Srpske i koji se ne osjećaju ugodno slušajući konstantne napade Heleza na Srpsku.

Osvrnuvši se na Helezovu izjavu o proizvodnji dronova u BiH, Goganović je podsjetio da Ministarstvo odbrane nema nadležnost nad namjenskom industrijom, jer ta nadležnost pripada entitetskim ministarstvima.

Predsjednik Srpske Milorad Dodik istakao je da nema neozbiljnijeg ministra u Evropi i većeg sanjara od Heleza. On ga je upitao kome kupuje helikoptere i dronove.

"Valjda ih kupuješ i Republici Srpskoj i Srbima. Valjda ih kupuješ i Hrvatima. Ili misliš da ih kupuješ samo Bošnjacima", naveo je Dodik.

On je postavio i pitanje čije su Oružane snage BiH.

"Valjda su i srpske i hrvatske. Ili nisu, ili su samo bošnjačke? Biće da Zukan misli da je sve što ima predznak BiH samo bošnjačko. Ništa srpsko, ništa hrvatsko. Ništa multietničnost, ništa višenacionalnost, ništa ravnopravnost konstitutivnih naroda. BiH jednako Bošnjaci", ukazao je Dodik.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske (NS RS) Nenad Stevandić kaže da je Helez osoba koja ima presudu za lažno svjedočenje, te da je lažno sve što radi.

"Osoba presuđena od Suda BiH zato što je bio lažni svjedok pravi spektakle", poručio je Stevandić, odgovarajući na pitanje kako komentariše Helezov snimak sa dronom.

Stevandić je podsjetio da se u NS RS nije raspravljalo niti postoji dokument o razdruživanju, već je nešto što je pominjano u smislu nekog političkog odgovora sada zloupotrijebljeno i iskorišteno da se pravi ratnohuškačka retorika.

"Ali, kao što vidite, na to ratno huškanje i Zukana Heleza i snimanje spotova o nekim vojskama i paravojnim formacijama Rame Isaka ne reaguju oni koji pišu nama pismo kada držimo političke govore ili kada raspravljamo o političkoj situaciji u Republici Srpskoj", rekao je Stevandić.

Slobodan Župljanin, predsjednik Organizacije starješina Vojske Republike Srpske, ocijenio je da je Helez osvjedočeni neprijatelj Srpske i srpskog naroda koji ponovo pokušava da zapali vatru u BiH provokacijama, prijetnjama i vrijeđanjem.

U saopštenju Župljanina dodaje se da Helezu u njegovim namjerama neće niko pomoći, čega će prije ili kasnije postati svjestan.

"U međuvremenu, nanijeće veliku štetu mogućoj budućnosti BiH i njenim narodima", rekao je Župljanin, koji je poručio Helezu da Republiku Srpsku i srpski narod ne može isprovocirati, uplašiti i uvrijediti toliko snažno koliko je snažna volja Srpske i srpskog naroda da čuva i sačuva svoju slobodu, imovinu, svoje institucije i opstanak na ovim prostorima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije