BiH

HDZ zove SNSD i "trojku" na razgovore: Da li evropski put plaća danak izborima?

HDZ zove SNSD i "trojku" na razgovore: Da li evropski put plaća danak izborima?
Foto: Anadolija/Arhiva | HDZ zove SNSD i "trojku" na razgovore: Da li evropski put plaća danak izborima?

SARAJEVO - Kada je počela ovogodišnja izborna kampanja u BiH, praktično je sve drugo stalo i postalo podređeno kandidaturama i izbornim programima.

Tako je i sa putem BiH ka Evropskoj uniji (EU), jer u prethodne dvije sedmice samo su rijetki podsjećali na obaveze koje mora da ispuni BiH, ako želi da se bar za korak približi krugu država koje su u Uniji.

A vlast koju čine SNSD, HDZ BiH i stranke "trojke" se nije naročito pretrgla da stvari pokrene sa mrtve tačke, a u prilog tome govori činjenica da je posljednji sastanak ove koalicije održan 1. jula, dakle prije dva i po mjeseca.

Svjestan toga, u ovom trenutku je, čini se, jedini lider HDZ BiH Dragan Čović, koji je najavio da će pokušati da u toku ove ili iduće sedmice okupi koaliciju. On je rekao da je predizborna kampanja očigledno uzela svoj danak, ali da će se potruditi da organizuje sastanak kako bi se "nešto pokrenulo".

"Taj pozitivan učinak nam je potreban da bismo u konačnici uspjeli dobiti pozitivno izvješće od Evropske komisije. Sve ćemo bazirati na tome i nadam se da ćemo pronaći datum kada svi možemo sjesti, vjerovatno u Sarajevu, i napraviti plan da Vijeće ministara može donijeti još neke odluke koje su nam potrebne za takav iskorak. Time bismo ohrabrili i one koji pišu izvještaje, s obzirom na to da oni završavaju svoj mandat za mjesec i po, a onda će doći neki novi ljudi", kazao je Čović.

Takođe, uprkos trenutnom neradu, Čović smatra da zvanični Brisel ipak ne gubi strpljenje za BiH, a da je dokaz tome to što će put belgijske prijestonice uskoro Borjana Krišto, predsjedavajuća Savjeta ministara BiH, koja će se sastati sa liderima zapadnog Balkana i predstavnicima Evropske komisije o Planu rasta i reformama.

Prije nego što se zaputi u Brisel, Krišto je Evropskoj komisiji već poslala dokument o trenutnoj usaglašenosti BiH kada je u pitanju Plan rasta, u kojem je informisala EK o nivou usaglašenosti Reformske agende.

"BiH mora nastaviti dinamiku integracijskog procesa, a onaj suštinski dio pronalaska rješenja ostaje naša odgovornost i obveza", poručila je Krišto.

Potez Borjane Krišto da pošalje dokument Evropskoj komisiji naišao je na žustre reakcije iz Republike Srpske. Milorad Dodik, predsjednik Republike, kazao je da se Krišto ponaša kao "nenavođena raketa", te da pokušava da sruši mehanizam koordinacije i da ona nije neko ko to može da uradi.

"Očigledno je ona sebi neku misionarsku ulogu postavila. Ako je usaglašeno u skladu sa procedurom vezanom za mehanizam koordinacije, nije problem, a ako ona ruši mehanizam, mislim da je to najviše na štetu hrvatskog naroda", rekao je Dodik.

Odgovori na stavove i pozive HDZ-a ubrzo su stigli i od dijela "trojke", a oglasio se predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković, koji je rekao da ne vidi smisao sastanka ako na njemu neće biti spremnosti i saglasnosti da se nešto riješi.

"Imamo nekoliko otvorenih pitanja i vidim predizbornu tenziju koja izaziva više polemike nego prostora za dogovor", poručio je Konaković.

I po ovom odgovoru može se zaključiti da izborna kampanja definitivno uzima danak priči o evropskom putu, a sve da do sastanka i dođe, politički analitičari su uvjereni da se na njemu neće desiti ništa epohalno i da će se sva pitanja prolongirati za postizborni period.

"Mislim da su trenutno svi kapaciteti i resursi političara usmereni na lokalne izbore, tako da ne verujem da će u ovom trenutku doći do ozbiljnih razgovora na državnom nivou. Štaviše, mislim da bi razgovori u ovom trenutku mogli dodatno da zakomplikuju situaciju, jer bi se sve stranke držale dosadašnjih pozicija, a možda bi upravo zbog predizborne kampanje i pojačale svoje nacionalističke retorike. Zato je i bolje razgovore ostaviti za period posle lokalnih izbora", kaže za "Nezavisne novine" Velizar Antić, politikolog.

S druge strane, Enver Kazaz, politički analitičar iz Sarajeva, mišljenja je da je Čovićev poziv jako dobar i da bi bilo veoma dobro da se vladajuća koalicija uskoro sastane.

"Pogotovo zbog toga što nas čeka ono što je uradila gospođa Krišto, a to je slanje programa reformi u Evropsku uniju i pokušaj otvaranja dogovora nekih važnih zakona koji bi taj dokument trebali da prate. Želio bih da dođe do sastanka, da se ova država otkoči na evropskom putu", navodi Kazaz za "Nezavisne novine".

Što se tiče odgovora koji je Konaković uputio lideru HDZ BiH, i koji na neki način blokira održavanje sastanka, Kazaz je uvjeren da on tvrdi pazar u predizborne svrhe.

"To je veoma loša odluka gospodina Konakovića. Neoglašavanje SNSD-a vidim u istom smislu i oni trguju izbornim rezultatom kao i Konaković. Gospodin Čović je tu u najlagodnijoj poziciji jer vjerovatno dobija na lokalnim izborima", dodao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije