BiH

Gorostas iznad Neretve: Most "Hercegovina" uskoro u funkciji (FOTO)

Gorostas iznad Neretve: Most "Hercegovina" uskoro u funkciji (FOTO)
Foto: Autoceste FBiH | Gorostas iznad Neretve: Most "Hercegovina" uskoro u funkciji (FOTO)

MOSTAR – Početkom septembra u saobraćaj će biti pušteni novi kilometri autoputa na Koridoru Pet ce, a na kojem se nalazi i most "Hercegovina" kao jedan od najviših u ovom dijelu Evrope.

Svečano otvaranje poddionice Počitelj – Zvirovići biće održano 4. Septembra, a dan kasnije ta dionica u dužini od 11,07 kilometara biće u funkciji. Ova poddionica podjeljenja je na dva LOT-a.

LOT 1 čini trasa autoceste u dužini od preko 10 kilometara, a LOT 2 je most Hercegovina čija je dužina 980 metara. Stubovi mosta kojim se prelazi rijeka Neretva visoki su 92,97,92,91,88 i 66 metara što ga čini najvišim mostom na Koridoru Pet ce, a kako je saopšteno iz Autocesta FBiH i jednim od najviših u ovom dijelu Evrope. Most Hercegovina jedan je od najkompleksnijih infrastrukturnih objekata na cijelom Koridoru Pet ce, a otvaranju će prisustvovati brojni zvaničnici Bosne i Hercegovine, a najavljen je dolazak i Andreja Plenkovića, premijera Republike Hrvatske.

Ukupna vrijednost radova na poddionici Počitelj-Zvirovići iznosi 101.379.722,70 evra bez PDV-a, od čega je za sami most Hercegovina 30.439.551,76 eura bez PDV-a.

Radove na mostu izvodio je konzorcijum firmi Azvirt Limited Liability iz Azerbejdžana, Sinohydro Corporation Limited iz Kine I Powerchina Roadbridge Group, takođe iz Kine.

Otvaranjem poddionice Počitelj – Zvirovići i mosta Hercegovina, ovaj dio BiH direktno će se povezati sa EU, odnosno graničnim prelazom Bijača.

"Vozačima napominjemo da će od  1. do 5. septembra na poddionici Zvirovići-Bijača biti obustavljena napata putarine iz tehničkih razloga prebacivanja otvorenog u zatvoreni sistem naplate putarine", naveli su u JP Autoceste FBiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije