BiH

Galić pred otkazom, ništa od otpremnine i povoljnije penzije

Galić pred otkazom, ništa od otpremnine i povoljnije penzije
Foto: Fena | Galić pred otkazom, ništa od otpremnine i povoljnije penzije

SARAJEVO - Nezavisni odbor Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, kako nezvanično saznajemo, danas bi mogao pokrenuti inicijativu da se protiv Zorana Galića, odbjeglog zamjenika direktora SIPA-a pokrene disciplinski postupak jer nije dolazio na posao, a rezultat svega mogao bi biti otkaz.

"U šihterici ga nema, nije dolazio na posao i to je razlog da se pokrene disciplinski postupak i na kraju mu se uruči otkaz. U tom slučaju nema pravo ni na otpremninu ni na opciju da mu se za penziju računa prosjek najboljih pet godina", ispričao je izvor "Nezavisnih" dodajući da Galiću niko ne može osporiti pravo da traži penzionisanje jer ispunjava uslove.

Inače, Galić je od Savjeta ministara BiH putem advokata podnio zahtjev za razrješenje, međutim Savjet ministara BiH taj je slučaj "prebacio" Nezavisnom odboru Parlamentarne skupštine.  

"Od Nezavisnog odbora koji je predložio imenovanje Zorana Galića zatraženo je da se izjasni o pravnoj proceduri u vezi s podnesenim zahtjevom za razrješenje na lični zahtjev, te da se o tome dostavi informacija Savjetu ministara BiH", saopšteno je juče nakon sjednice Savjeta ministara BiH.

Međutim, Nezavisni odbor samo je predložio imenovanje Galića, ali ga nije imenovao, već je to učinio Savjet ministara BiH tako da su, kako nezvanično saznajemo, Nezavisnom odboru "vezane ruke" u tom slučaju, odnosno ne mogu ga oni razriješiti dužnosti.

"Savjet ministara BiH nije ga htio razriješiti dužnosti jer bi u tom slučaju Galiću morali isplatiti otpremninu od oko 25.000 KM. Galić ne dolazi na posao i nije mu otvoreno bolovanje jer vjerovatno nijedan doktor nije spreman da to sada uradi ili napiše uputnicu za neko liječenje", ispričao je isti izvor.

Podsjećanja radi, Galić je bio obuhvaćen policijskom akcijom "Kings", a sumnjiči se za primanje dara i drugih oblika koristi te zloupotrebu položaja i ovlaštenja, u periodu dok je obavljao dužnost direktora Granične policije BiH.

Po naredbi Tužilaštva BiH 8. jula slobode su lišeni Milović Blagoje, pomoćnik komandira Jedinice Granične policije Trebinje te državljani BiH i Hrvatske Blago Ivica, zbog krivičnih dijela organizovani kriminal, nedopušten promet akciznih proizvoda, zloupotreba položaja ili ovlaštenja i drugih krivičnih djela.

"Postoje osnovi sumnje da je za sada nepoznato lice iz gore navedenih institucija koje su uključene u istragu, osmunjičenom Galić Zoranu dostavilo informaciju o istrazi i planiranim mjerama i radnjama protiv njega, čime bi počinilo krivično djelo povreda tajnosti postupka, te će Tužilaštvo BiH, zajedno sa domaćim institucijama i međunarodnim partnerima sprovesti istragu kako bi identifikovalo i u skladu sa zakonom procesuiralo navedeno lice", saopšteno je nedavno iz Tužilaštva BiH.

U saopštenju se dalje navodi da da je Galić nakon dobijenih informacija 8. jula u popodnevnim satima ilegalno prešao granicu BiH, te pobjegao u Republiku Hrvatsku gdje se i sada nalazi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije