BiH

Franjevci u Tomislavgradu zatrpali arheološke ostatke rimskog Delmijuma

Franjevci u Tomislavgradu zatrpali arheološke ostatke rimskog Delmijuma
Franjevci u Tomislavgradu zatrpali arheološke ostatke rimskog Delmijuma

TOMISLAVGRAD - Katolički sveštenici franjevci u Tomislavgradu odlučili su izgraditi parking u blizini samostanske crkve, zbog čega su zemljom i pijeskom zatrpali već konzervirane dijelove arheoloških ostataka rimskog foruma, nekadašnjeg Delminijuma.

Član Hrvatskog arheološkog društva i predsjednik ogranka Matice hrvatske u Ljubuškom, arheolog Radoslav Dodig, ovu odluku tomislavgradskih franjevaca nazvao je "barbarskim činom koji ga je šokirao", jer, kako je rekao, nije mogao vjerovati kad je vidio da je vrijedno arheološko nalazište zatrpano pijeskom, koji će vjerovatno biti prekriven betonom ili asfaltom.

Dodig u svom reagovanju navodi kako su arheolozi šokirani onim što su učinili franjevci na lokaciji Crkvine, jer je to jedini ostatak antičkog grada, vjerovatno rimskih termi koje su po svemu sudeći bile dio rimskog foruma, odnosno glavnog gradskog trga nekadašnjeg Delminijuma, koji, po njegovim riječima, leži ispod današnje katoličke crkve i samostana u Tomislavgradu.

Izgradnju parkinga na već konzerviranom arheološkom nalazištu iz antičkog rimskog perioda u Tomislavgradu, član tima koji je 2000. i 2001. godine radio na konzervaciji ostataka starog Delminijuma, doktor arheologije Darko Periša iz Zadra, nazvao je "velikom greškom koju su franjevci učinili iz čisto praktičnih razloga".

Periša smatra da je neko od franjevaca u Tomislavgradu procijenio da arheološki ostaci rimskih terma sada smetaju i da bi na tom mjestu bolje bilo izgraditi parking, pa su konzervirano nalazište jednostavno zatrpali i poravnali.

Prema Perišinim riječima, greška je učinjena i krajem 19. vijeka, kada su u centru tadašnjeg Duvna otkriveni ostaci rimskog foruma koji je istražen, ali su franjevci na tom mjestu izgradili crkvu i samostan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije