BiH

Fon der Lajenova sutra počinje posjetu Balkanu, u četvrtak u BiH

Fon der Lajenova sutra počinje posjetu Balkanu, u četvrtak u BiH
Foto: Tanjug/AP | Fon der Lajenova sutra počinje posjetu Balkanu, u četvrtak u BiH

SARAJEVO - Predsjednik Evropske komisije Ursula fon der Lajen sutra započinje četvorodnevnu posjetu Balkanu, tokom koje će posjetiti i BiH.

Fon der Lajenova će u četvrtak, 24. oktobra, otići za Jablanicu, kako bi posjetila područja pogođena nedavnim poplavama u BiH.

Dan poslije boraviće u Sarajevu gdje će se sastati sa članovima Predsjedništva BiH, kao i predsjedavajućom Savjeta ministara Borjanom Krišto.

Fon der Lajenova će se tokom posjete Balkanu sastati i sa liderima Albanije, Sjeverne Makedonije, Srbije, samoproglašenog Kosova i Crne Gore, što će biti prilika za razgovor o napretku regiona na evropskom putu, kao i Planu rasta EU-a vrijednom šest milijardi evra.

Lajenova će prvo posjetiti Tiranu, gdje će se sastati s premijerom Albanije Edijem Ramom, a planirano je i njeno obraćanje na ceremoniji početka akademske godine na kampusu Evropskog koledža u Tirani.

U četvrtak, 24. oktobra ona će se u Tirani sastati i sa predsjednikom Albanije Bajramom Begajem, nakon čega će otputovati u Skoplje, gdje će razgovarati sa premijerom Sjverne Makedonije Hristijanom Mickoskim i predsjednikom Gordanom Šiljanovskom-Davkovom, saopšteno je iz Delegacije EU u BiH.

Kasnije će otputovati za Beograd na planirane sastanke sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Milošem Vučevićem.

Fon der Lajenova će u subotu, 26. oktobra boraviti u Prištini, gdje će se sastati sa predsjednkom samoproglašenog Kosova Vjosom Osmani i premijerom Albinom Kurtijem.

Svoje putovanje u region zaključiće u Podgorici, gdje će se sastati sa predsjednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem i premijerom Milojkom Spajićem.

Fon der Lajenova će tokom svih svojih posjeta održavati konferencije za novinare.

Ovogodišnja posjeta slijedi prošlogodišnju kao i više drugih događaja u kojima je predsjednik Evropske komisije isticala značaj regiona za EU, uključujući i nedavno na samitu Berlinskog procesa i Bledskom strateškom forumu, prenosi Srna. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije