BiH

Evropske integracije: Završen projekat vrijedan 1,8 miliona evra

Evropske integracije: Završen projekat vrijedan 1,8 miliona evra
Foto: Ustupljena fotografija | Evropske integracije: Završen projekat vrijedan 1,8 miliona evra

MOSTAR - Projekat "EU podrška pravima intelektualnog vlasništva u BiH", koji je finansirala EU sa 1,8 miliona evra, uspješno je završen nakon tri godine rada na jačanju aspekata intelektualnog vlasništva u našoj zemlji.

U cilju usklađivanje sa Pravnom stečevinom EU pripremljeno je devet zakona i 11 pripadajućih podzakonskih akata, koji će, nakon usvajanja, harmonizovati zakonodavstvo BiH s EU standardima.

U okviru izgradnje kapaciteta obučeno je više od 150 službenika zaduženih za sprovođenje zakona, uključujući policijske službenike, carinike i tržišne inspektore, a više od 40 zaposlenika Instituta za intelektualno vlasništvo završilo je različite obuke.

U cilju podizanja svijesti javnosti organizovana je obimna kampanja podizanja svijesti o značaju intelektualnog vlasništva, koja je uključivala seminare, javne događaje i medijske nastupe kako bi se povećalo razumijevanje o pravima intelektualnog vlasništva među svim zainteresovanim stranama, kao i građanima BiH.

Održano je devet prilagođenih obuka za ključne institucije s 155 učesnika, među kojima su bili policajci, inspektori i carinici, te specijalizovane obuke i studijske posjete za osoblje Instituta za intelektualno vlasništvo.

Javni domet projekta obuhvatio je kampanje podizanja svijesti, medijske intervjue i sajamske nastupe, s ukupno 678 učesnika u seminarima i događajima.

Takođe, angažovano je više od 130 malih i srednjih preduzeća, dok je za njih 14 sprovedena preddijagnostika određenih oblasti iz zaštite prava intelektualnog vlasništva.

Projekat je obuhvatio i distribuciju edukativnih materijala, uključujući vodiče i promotivne letke u ukupnom tiražu od 1.200 primjeraka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije