BiH

Evo koje papire više nećete morati nositi kod notara u Srpskoj

Evo koje papire više nećete morati nositi kod notara u Srpskoj
Foto: Ustupljena fotografija | Evo koje papire više nećete morati nositi kod notara u Srpskoj

BANJALUKA - Ministri unutrašnjih poslova i pravde Republike Srpske Siniša Karan i Miloš Bukejlović potpisali su sa predsjednikom Notarske komore Republike Srpske Borislavom Radićem Sporazum o elektronskoj razmjeni podataka koji predviđa povezivanje notarskih kancelarija u Republici sa javnim evidencijama MUP-a.

Projekat je ključan za postizanje lakših administrativnih procedura, brže i efikasnije podrške za građane, a konkretno znači da građani za ostvarivanje različitih pravnih usluga kod notara neće morati prilagati uvjerenja o prebivalištu, što je do sada bila obaveza i praksa, već će notari elektronskim putem pristupiti evidenciji prebivališta i boravišta građana i na jednostavan način provjeriti podatke iz evidencije.

Karan je zahvalio Notarskoj komori, na čiju inicijativu je pokrenuta ova aktivnost, ističući da je MUP otvoren za saradnju kad je u pitanju elektronska razmjena podataka iz javnih evidencija, te da za slično MUP stoji na raspolaganju i drugim zainteresovanim institucijama i organima uprave, bankama i privrednim subjektima. Ministarstvo unutrašnjih poslova omogućava bez naknade provjeru ličnih podataka u skladu sa zakonom.

Bukejlović je rekao da će elektronska razmjena podataka uticati na efikasnije funkcionisanje notarskog sistema, kao i da će Ministarstvo pravde vršiti koordinaciju i nadzor Notarske komore i notara.

"Građani u Republici Srpskoj će na jednom mjestu obavljati pravne poslove u vezi sa notarima", kazao je Bukejlović.

Notari će prilikom obavljanja notarske službe koristiti uspostavljeni servis za potrebe dobijanja podataka o adresi prebivališta/boravišta za fizička lica, odnosno građane koji koriste njihove usluge, a sve u skladu sa odredbama Zakona o notarskoj službi u Republici Srpskoj i Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti.

Radić je istakao da se značaj potpisivanja ovog sporazuma ogleda u tome što se omogućavanjem elektronske razmjene podataka olakšava i ubrzava proces rada notara, samim tim jer građani na teritoriji Republike Srpske prilikom korištenja usluga notara neće biti u obavezi da odlaze u policijske uprave i pribavljaju uvjerenja o prebivalištu, odnosno boravištu, što je trenutno bio slučaj, već će notar direktnim uvidom u bazu podataka utvrditi ovaj podatak.

Napomenuo je da je za notarsku službu veoma značajno povezivanje ove dvije institucije, jer je na ovaj način još jednom ukazano povjerenje notarima, odnosno notarskoj službi, koja zajedno sa svim učesnicima u ovom procesu radi na ostvarenju cilja, a to je da postupak pred notarom za građane bude brz i efikasan, te da na jednom mjestu mogu obaviti pravni posao bez obilaska nekoliko institucija radi pribavljanja potrebne dokumentacije.

Izjavio je da je Notarska komora već potpisala sporazum sa Poreskom upravom Republike Srpske kojim je omogućeno da notari izvrše elektronski uvid u stanje poreskih obaveza lica koja vrše prometovanje nepokretnosti bez potrebe da stranke, odnosno građani odlaze po uvjerenje u Poresku upravu, a taj sistem će za nekoliko dana, ako sve bude po planu, biti pušten u rad, odnosno od 1. avgusta.

Predsjednik Notarske komore Republike Srpske je napomenuo da Notarska komora konstantno radi na unapređenju notarske službe i čini sve da građanima omogući da što efikasnije obave  pravne poslove kod notara, bez potrebe odlaska na više mjesta radi pribavljanja potrebne dokumentacije, te je u tom pravcu prepoznala značaj povezivanja notara s javnim evidencijama i drugim registrima.

Dalji ciljevi Notarske komore su, kako je saopšteno, povezivanje sa matičnim knjigama, kao i sa registrima poslovnih subjekata okružnih privrednih sudova na koji način bi se obezbijedile olakšice i privrednim subjektima da ne moraju za potrebe obavljanja pravnih poslova kod notara pribavljati aktuelne izvode, već bi se elektronskom razmjenom podataka između notara i sudova mogao izvršiti uvid u stanje registrovanog poslovnog subjekta.

U tom pravcu Notarska komora je Ministarstvu pravde uputila prijedlog izmjena i dopuna Zakona o registraciji poslovnih subjekata u Republici Srpskoj, te se nada da će i ova aktivnost biti brzo realizovana.

Radić je izrazio očekivanja da će se u što skorijem periodu izvršiti eventualno povezivanje sa evidencijama Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Republike Srpske, čime će proces elektronizacije notarske službe u cjelosti biti završen, od čega će najviše koristi imati građani jer će biti oslobođeni obaveze pribavljanja dokumentacije i drugih javnih isprava. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije