BiH

"Europe House" ugostio mlade iz cijelog regiona

"Europe House" ugostio mlade iz cijelog regiona
Foto: Ustupljena fotografija | "Europe House" ugostio mlade iz cijelog regiona

SARAJEVO - "Europe House", u saradnji sa Sarajevo film festivalom, ugostio je još jedno izdanje već tradicionalnog i cijenjenog programa "Suočavanje s prošlošću", fokusiranog na mlade iz regiona.

Naime, saradnja koja prerasta u svoju treću godinu, ugostila je 25 mladih učesnika iz cijelog regiona na program ispunjen diskusijama, seminarima, radionicama i razmjenama ideja u saradnji sa "Mladim evropskim ambasadorima", lokalnim i regionalnim omladinskim organizacijama, kao i domaćim stručnjacima i aktivistima.

Ferdinand Koenig, šef za komunikacije Kancelarije EU u BiH, poželio je dobrodošlicu gostima tokom panela "Ljudska prava u vremenima neizvjesnosti", na kojem su kao panelisti bili profesori Samir Lemeš, Dino Abazović i Damir Šagolj.

Koenig je istakao važnost pomirenja i povezivanja mladih za Evropsku uniju u BiH i region te dodao:

"Zadovoljstvo nam je poželjeti vam svima dobrodošlicu u 'Europe House' tokom Sarajevo film festivala, koji je sam po sebi simbol otpora i istrajnosti. Evropska unija je osnovana kao mirovni projekat i pružanje mogućnosti za otvorenu i iskrenu diskusiju o prošlosti je ključno za rad Evropske unije u BiH, kao i puta ove zemlje ka EU".

Panel je istražio neophodnost zaštite ljudskih prava u vremenima globalne neizvjesnosti i sve većih izazova sa kojima se suočavaju vlade i društva širom svijeta.

Od uloge obrazovanja u podržavanju zagovaranja do pristupa informacijama i važnosti formiranja individualnog mišljenja i kritičkog mišljenja, učesnici su razgovarali o prevladavajućim pitanjima sa kojima se susreću mladi koji rade na izgradnji mostova i prevazilaženju podjela iz prošlosti.

Takođe, učesnici su se dotakli i pitanja zaštite životne sredine i ljudskih prava u ovom kontekstu s obzirom na to da je aktivizam profesora Lemeša za zaštitu životne sredine u Zenici inspirisao režisere istraživačkog dokumentarca "Nebo iznad Zenice", koji je premijerno prikazan tokom 16. programa "Dana ljudskih prava SFF-a".

Uz projekcije odabranih 11 filmova koji se bave temama prošlih i tekućih sukoba, "Europe House", nova zvanična centralna festivalska lokacija za povezivanje, diskusiju i kreativnost, služi kao središte za učesnike programa "Suočavanje s prošlošću", omogućavajući istraživanje i analize uloge mladih u ovim procesima i pružanje platforme za razmjenu svojih iskustava i ideja o saradnji, raznolikosti i izgradnji mira.

Program "Suočavanje s prošlošću" Sarajevo film festivala ima za cilj unapređenje dijaloga o neriješenim pitanjima i temama iz sukoba u regionu i podsticanje uključivanja javnosti koje vodi ka boljem razumijevanju i uvažavanju i tolerisanju razlika, posebno među mlađim generacijama.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije