BiH

EU pripremila novi instrument za pomoć BiH i zemljama regiona

EU pripremila novi instrument za pomoć BiH i zemljama regiona
Foto: Generated by artificial intelligence / Canva | EU pripremila novi instrument za pomoć BiH i zemljama regiona

​BRISEL - Evropska Unija je najveći trgovinski partner Bosne i Hercegovine a osigurala je i značajnu finansijsku pomoć. Od 1996. godine Delegacija EU u BiH implementirala je projekte vrijedne preko 3,7 milijardi evra u grantovima za rekonstrukciju, vladavinu prava, održivu ekonomiju, obrazovanje i zapošljavanje, transport, poljoprivredu i ruralni razvoj i druge ključne oblasti u BiH.

Zemlja je takođe korisnica finansijske pomoći EU koja se isplaćuje putem dostupnih lokalnih i regionalnih fondova a najvećim dijelom u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA), za čiju implementaciju je zadužena Delegacija EU u BiH kroz modalitet direktnog upravljanja.

EU podržava socioekonomski razvoj i temeljne reforme u BiH uz finansijsku i tehničku pomoć kroz IPA. Za period 2021. do 2023. godine, sredstva u okviru IPA III za nacionalne programe iznose preko 256 miliona evra, što uključuje 70 miliona evra iz hitnih mjera iz Paketa energetske podrške za 2023. koji je već realizovan. Aktivnosti su takođe usmjerene na podršku mjerama politike za ubrzavanje energetske tranzicije.

EU je samo u protekloj deceniji za BiH obezbijedila oko dvije milijarde evra grantova, što je deset odsto godišnjeg brutodomaćeg proizvoda zemlje.

Novac je kroz hiljade različitih projekata investiran u brojne sektore, uključujući poljoprivredu, obrazovanje, digitalizaciju, infrastrukturu, vladavinu prava i brojne druge oblasti.

EU je pripremila i novi instrument za pomoć BiH i zemljama regiona – Plan za rast, u kojem će zemljama regiona na raspolaganju biti oko šest milijardi evra za reforme na evropskom putu. BiH bi od ovog iznosa, ako pripremi adekvatnu listu reformi, mogla dobiti čak milijardu evra. 

EU pomaže BiH jer želi da što prije postane članica, a programi koje provodi EU mogu pomoći građanima u svakodnevnom životu 

Postoji mnogo različitih izvora finansiranja, od kojih su mnogi otvoreni za obične građane. Svako ko ima viziju treba da potraži pomoć, možda postoji program EU koji je namijenjen baš za vas

Programi su otvoreni za privrednike, poljoprivrednike, studente, nezaposlene, umjetnike, zdravstvene radnike i brojne druge

Kao što je rekao Ferdinand Kenig, portparol Delegacije EU u Sarajevu, građani BiH mogu da se preko evropskih info centara informišu o projektima koje EU ima, a koji bi njima mogli pomoći da realizuju svoje ideje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije