BiH

Dva ljekara žele biti načelnici Teslića

Dva ljekara žele biti načelnici Teslića
Foto: Arhiva | Dva ljekara žele biti načelnici Teslića

TESLIĆ, DOBOJ - Milan Miličević, predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS), ponovo se kandidovao za načelnika opštine Teslić, te će na taj način pokušati podršku građana ove opštine da dobije četvrti uzastopni put.

Ipak, za razliku od izbora 2016. i 2020. godine, na megdan lideru najveće opozicione partije u Republici Srpskoj sada neće izaći Dragan Bogdanić, bivši ministar zdravlja i socijalne zaštite RS, već su u SNSD-u odlučili da kandiduju Nedeljka Kerića.

Zajedničko obojici kandidata je to što su ljekari, pa će građanima sigurno biti teško da se odluče.

Ali, ako bismo gledali istorijat političkih dešavanja u Tesliću, može se smatrati da je Milan Miličević favorit, jer ne samo da je SNSD-ove kandidate regularno pobjeđivao u prethodna tri izborna ciklusa, već je i preživio referendum o opozivu 2019. godine, koji su inicirale upravo stranke okupljene u aktuelnu vlast u Republici Srpskoj.

Miličevića će najvjerovatnije podržati sve opozicione stranke, dok se u ovom trenutku zna da uz Nedeljka Kerića stoji SPS Teslić, jer su sa SNSD-om dogovorili da, ukoliko Kerić pobijedi na izborima, Slaven Jelić iz ove stranke bude predložen za njegovog zamjenika.

Onoliko koliko Miličević polaže nade u svoju snagu na lokalu, to sigurno čini i Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja, koji juri svoj drugi mandat na čelu ovog grada, kao kandidat SNSD-a (bio je dugogodišnji kadar SDS-a), a pod njegovim vođstvom Doboj je jedan od gradova koji je sigurno imao najviše koristi od aktuelne vlasti.

Ipak, ni opozicija neće stvari pustiti tek tako, pa su kao protivkandidata Jeriniću kandidovali Slobodana Dragičevića (SDS - Volja naroda), koga će, kako se odnedavno zna, sigurno podržati pokret Za pravdu i red Nebojše Vukanovića i Narodni front.

Iz PDP-a se još nisu zvanično oglasili.

Sa druge strane, nezvanično saznajemo da dio stranaka koje čine vlast, kako na lokalu, tako i na republičkom nivou, još nije odlučio da li će podršku dati Jeriniću ili nekom drugom.

"Nismo se još izjasnili o tome", kratko je za "Nezavisne novine" potvrdio izvor iz Socijalističke partije.

Nemamo ni preciznu informaciju da li će, osim Jerinića i Dragičevića, u Doboju biti još kandidata za gradonačelnika.

Pored Doboja i Teslića, Izbornoj jedinici 5 pripadaju Stanari te Petrovo.

Što se tiče Stanara, situacija bi mogla biti vrlo interesantna.

Naime, Radojica Ćelić iz Ujedinjene Srpske, trenutni načelnik opštine, koja ima najveću prosječnu platu u Republici Srpskoj, neće biti kandidat za ovu funkciju, već će biti "samo" nosilac odborničke liste ove stranke za Skupštinu opštine.

Ipak, iz Ujedinjene Srpske potpuno su uvjereni u još jednu pobjedu u Stanarima, a za to će se, tvrde, pobrinuti Aleksandar Ristić, aktuelni direktor Osnovne škole "Desanka Maksimović" u Stanarima.

"Apsolutno, nedvosmisleno, ubjedljivo", komentar je Nenada Stevandića, lidera US, na pitanje vjeruje li da će Ristić odnijeti pobjedu.

Ono što je zanimljivo, on neće biti jedini kandidat stranaka koje na republičkom nivou čine vlast. SNSD je, prema nezvaničnim informacijama, kandidovao Damira Kerića, odbornika ove stranke u SO Stanari, a isto je učinila i Socijalistička partija, ispred koje se kandidovao Denis Stevanović, koji je predsjednik Opštinskog odbora SP-a i ujedno predsjednik Skupštine opštine Stanari.

Još jedna zanimljivost za ovu malu lokalnu zajednicu i izbornu trku jeste da, koliko smo uspjeli da saznamo, opozicija neće imati svog kandidata, a još interesantnije jeste da će SDS - Volja naroda, podržati kandidaturu Aleksandra Ristića iz US.

"Mi smo i prošle izbore podržali gospodina Ćelića, a ove ćemo podržati drugog kandidata koga je predložila Ujedinjena Srpska", rekao je za "Nezavisne" izvor iz SDS-a.

Što se tiče Petrova, najmanje opštine koja teritorijalno pripada Izbornoj jedinici 5, poznato je da će Darko Petrović biti kandidat SDS - Volja naroda. Njegov protivkandidat trebalo bi da bude trenutni načelnik ove lokalne zajednice Ozren Petković iz SNSD-a, koji je na prošlim izborima pobijedio bez većih problema.

(Sutra: Kandidati u Izbornoj jedinici 6)

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije