BiH

Država prijeti sudskim postupkom, advokate tužbe ne plaše

Država prijeti sudskim postupkom, advokate tužbe ne plaše
Foto: Freepik | Država prijeti sudskim postupkom, advokate tužbe ne plaše

SARAJEVO, BANJALUKA - Advokate u BiH nije uplašila najava iz Savjeta ministara BiH, prema kojoj će zbog štrajka branilaca po službenoj dužnosti posla biti i za Pravobranilaštvo BiH, koje je zaduženo da po potrebi pokrene sudski postupak protiv odluka advokatskih komora FBiH i Srpske.

Zanimljivo je da Savjet ministara BiH najavljuje moguću tužbu, iako advokati, praktično, nisu u štrajku kada je riječ o predmetima pred Sudom BiH, jer su na njega stavili višemjesečni moratorijum.

"Ministarstvo pravde BiH zaduženo je da sarađuje s Pravobranilaštvom BiH s ciljem pripreme materijala za eventualni sudski postupak", saopšteno je u utorak iz Savjeta ministara BiH, koji je usvojio Informaciju Ministarstva pravde BiH o obustavi rada branilaca po službenoj dužnosti pred Sudom BiH i zahtjevu advokatskih komora za izmjene i dopune Odluke o naknadi troškova krivičnog postupka.

Kako se navodi u toj informaciji, Ministarstvo pravde smatra opravdanim zahtjeve advokatskih komora za potpuno izmirenje dugovanja i za povećanje naknada braniocima po službenoj dužnosti, a za to povećanje je pokrenulo i proceduru.

Ministarstvo pravde BiH, kako dodaju iz Savjeta ministara, navodi da razumije razloge, ali smatra da nije sprovedena zakonita procedura za obustavu rada advokata jer, među ostalim, nije zaključen sporazum o postupcima koji se neće obustavljati za vrijeme štrajka, a sve kako ne bi nastupile štetne posljedice za osumnjičene i optužene, kao i za javni red, bezbjednost i pravni poredak.

"Ministarstvo ukazuje na to da bi osumnjičena i optužena lica kojima ne bi bili osigurani branioci po službenoj dužnosti usljed obustave rada advokatskih komora mogla iz procesnih razloga biti puštena iz pritvora, čime bi bili ugroženi javni red i bezbjednost. Takođe, propuštanjem rokova prilikom dostavljanja rješenja, presuda i drugih odluka oštećena lica mogla bi pretrpjeti štetne posljedice, a što bi bio osnov da u budućnosti tuže BiH", kažu iz Savjeta ministara BiH.

U Advokatskoj komori Republike Srpske (AK RS) kažu da im nije jasno po kom osnovu država najavljuje tužbu. Predsjednik AK RS Dalibor Mrša kaže da su na poziv ministra pravde BiH Davora Bunoze 19. avgusta održali s njim sastanak, na kojem su, između ostalih, prisustvovale delegacije obje advokatske komore.

Kako dodaje Mrša, Bunoza je u jednom momentu spomenuo mogućnost angažmana Pravobranilaštva, iznoseći da smatra da komore nisu ispunile ono što propisuje Zakon o štrajku. Međutim, kako dodaje Mrša, oni su iznijeli stav da Zakon o štrajku reguliše odnos poslodavca i zaposlenih, te se u konkretnom slučaju ne može primijeniti, pošto advokatske komore nisu poslodavci. A, pet dana prije tog sastanka, prema riječima Mrše, advokati su napravili iskorak.

"Odmah kada je Sud BiH izvršio sve isplate mi smo rekli da se kreće s radom u pritvorskim predmetima pred Sudom BiH", naveo je Mrša za "Nezavisne novine" te dodao da advokati iz Srpske sada pred Sudom BiH rade u punom kapacitetu i tako će biti do 15. novembra.

Naime, na sastanku 19. avgusta, dodaje Mrša, dogovoreno je da će se raditi na zaključivanju moratorijuma na primjenu odluka obje komore do 15. novembra, a nakon toga, ako se do tada ništa ne riješi po pitanju tarife pred Sudom BiH, radiće se u pritvorskim predmetima, pa čak i zastupanje na glavnom pretresu kada su u pitanju pritvorski predmeti, ali najviše dva procesa mjesečno.

"Zbog činjenice da je, čak kada bi se i nastavila obustava rada, obezbijeđen minimum procesa kako je ministar Bunoza tražio, advokatskim komorama je potpuno nejasno šta je motiv ministra da ponovo insistira na tužbi. Moram vam reći da sam prilično neprijatno iznenađen. Nema razloga da se bilo ko plaši, jer smatramo da smo obezbijedili sve ono što je traženo od nas i da smo novom odlukom, koja se primjenjuje od ponedjeljka, vrlo jasno rekli da će se, i ako se nakon 15. novembra nastavi sa primjenom odluke o obustavi, obezbijediti minimalni proces zastupanja pred Sudom BiH. Apsolutno ne vidimo svrhu podnošenja takve tužbe", kaže Mrša.

I u Advokatskoj komori (AK) FBiH kažu da su proglasili moratorijum na štrajk te je na snazi do 15. novembra. Štrajk će biti nastavljen 15. novembra, dodaju, ako se ne ispune njihovi uslovi koji se odnose na povećanje tarife.

"Što se tiče same tužbe, ja podržavam svaku radnju koja je zakonita, a na Pravobranilaštvu je da ocijeni da li postoje zakoniti uslovi za pokretanje tog postupka i uzrokovanje tih troškova. Mi ćemo svoje što imamo reći u sudnici, ukoliko budemo morali. Nama je to posao, tako da mi ne možemo biti zabrinuti", rekla je za "Nezavisne novine" Tanja Hadžagić, predsjednica Upravnog odbora AK FBiH.

Halil Lagumdžija, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH, izrazio je nadu da će štrajk advokata po službenoj dužnosti biti okončan i da će biti povećana osnovica za obračun njihovih primanja koja se nije mijenjala od 2005. godine.

Lagumdžija je rekao da je i on bio na sastanku koji je organizovao Bunoza, na kojem su učestvovali predstavnici ministarstava i predstavnici advokatskih komora.

"Diskusija je bila prilično žustra i ja sam tada uspio sumirati tu raspravu i dati prijedlog da obje advokatske komore donesu odluke o moratorijumu, dakle o zamrzavanju štrajka do 15. novembra", naglasio je Lagumdžija i dodao da u međuvremenu Ministarstvo pravde treba da predloži Savjetu ministara povećanje tarife sa tri na pet KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije