BiH

Donacije i troškovi kampanje iduće sedmice pred očima javnosti

Donacije i troškovi kampanje iduće sedmice pred očima javnosti
Foto: Dražan Pozderović | Donacije i troškovi kampanje iduće sedmice pred očima javnosti

SARAJEVO - Političke partije i nezavisni kandidati koji učestvuju na izborima u nedjelju dužni su da Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine danas podnesu izvještaj o prometu sa posebnog računa za finansiranje izborne kampanje, a ti izvještaji javno će biti objavljeni tri dana nakon završetka izbora.

"Izvještaji će sadržavati informacije o donacijama, troškovima kampanje i sve će biti javno objavljeno. Revizija tih izvještaja, odnosno finansiranja kampanje radiće se kao i do sada za 2024. godinu", rekli su nam u Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine.

Inače, ovo je prvi put da partije i nezavisni kandidati na ovaj način dostavljaju finansijski izvještaj. Do sada, političke partije i nezavisni kandidati koji učestvuju na izborima bili su dužni da u vrijeme podnošenja prijava za ovjeru za učestvovanje na izborima, CIK-u podnesu finansijski izvještaj za razdoblje koje počinje tri mjeseca prije dana podnošenja prijave za ovjeru. Pored toga, bili su obavezni da u roku od 30 dana od dana objave izbornih rezultata podnesu finansijski izvještaj za razdoblje od dana podnošenja prijave za ovjeru za izbore do dana ovjere rezultata izbora.

Sada, nametnutim izmjenama Izbornog zakona BiH, predviđeno je da politička partija i nezavisni kandidati CIK-u, prilikom prijave za ovjeru za učešće na izborima dostavljaju izvještaj o transakcijama sa posebnog računa za finansiranje troškova izborne kampanje za period od njegovog otvaranja do dana podnošenja prijava za ovjeru za izbore. Takođe, istim izmjenama predviđeno je da se tri dana prije održavanja izbora, u elektronsku aplikaciju podnosi izvještaj o transakcijama sa posebnog računa za finansiranje izborne kampanje: izvještaj treba da sadrži sve izvore novčanih i nenovčanih donacija, datum i iznos takve uplate, izvještaj o svim troškvoima izborne kampanje, kao i računima dobavljača i izvršilaca usluga s ažuriranim podacima do dana podnošenja izvještaja.

Izbornim zakonom definisano je i da u roku od 30 dana od dana objavljivanja izbornih rezultata, političke partije i nezavisni kandidati unosom u aplikaciju podnose finansijske izvještaje o transakcijama sa posebnog računa i to od dana podnošenja prijave za ovjeru za izbore do dana podnošenja izvještaja, kao i iznos i vrstu neizmirenih dugova za troškove izborne kampanje i vrijeme potrebno za njihovo plaćanje.

"Tačno je da se prvi put izvještaji podnose prije izbora i to je urađeno iz razloga da se lakše prate troškovi. Stranke će i dalje biti u obavezi da dostavljaju godišnje izvještaje, a ovo je samo za kampanju. I ranije su morali podnositi te izvještaje, ali tek kada se završe izbori", rekao je Vehid Šehić, bivši predsjednik CIK-a.

On kaže, da ipak, i pored želje da se uredi finansiranje i uvede red u kampanju, političke partije raspolažu crnim fondovima.

"Tim crnim fondovima se na terenu kupuju i glasovi i sve ostalo, a taj novac nigdje nije evidentiran u izvještajima i tome je sa ovim nivoom korupcije vrlo teško stati na kraj", rekao je Šehić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije