BiH

Donacije Srbije u Srpsku iznosile 207,8 miliona KM

Donacije Srbije u Srpsku iznosile 207,8 miliona KM
Foto: Dražan Pozderović | Donacije Srbije u Srpsku iznosile 207,8 miliona KM

BANJALUKA – Vlada Republike Srpske usvojila je Dokument okvirnog budžeta Republike Srpske za period od 2025. do 2027. godine, u kojem se između ostalog navodi da će u 2025. godini stopa privrednog rasta iznositi 2,7 posto.

Vlada je prihvatila i Odluku o zaduženju Republike Srpske kod EBRD za obnovu I razvoj po projektu "Pale Centralno grijanje". Vrijednost ovog projekta iznosi sedam miliona evra s tim da će grant EBRD-a biti tri miliona evra.

Iz Biroa Vlade Republike Srpske za odnose s javnošću saopšteno je i da je usvojena Informacija o realizaciji projekata vodovnde i kanalizacione infrastrukture u Republici Srpskoj, u kojoj se navodi da su se projekti sprovodili u 27 opština te da je do sada potpisano ukupno 55 ugovora o radovima ukupne vrijednosti 66,5 miliona evra.

Na sjednici, Vlada je usvojila i Informaciju o odobravanju i upotrebi donatorskih sredstava Vlade Republike Srbije. U okviru mehanizma saradnje po Sporazumu o uspostavljanju specijalnih paralelnih odnosa između Republike Srpske i Republike Srbije, s ciljem izgradnje i jačanja odnosa Republike Srbije i Republike Srpske, Republika Srbija je do sada odobrila šesnaest donacija koje se realizuju preko Ministarstva finansija Republike Srpske, u ukupnom iznosu 207,8 miliona KM.

Od pomenutog iznosa, do sada je isplaćeno 202,3 miliona KM ili 97,37% donatorskih sredstava. Sredstva su doznačena nosiocima projekata koji su bili zaduženi za realizaciju po fazama.

Vlada je donijela i Odluku o usvajanju Akcionog plana za sprovođenje Strategije zapošljavanja Republike Srpske za period 2024-2026. godina, u ukupnom iznosu od 10.000.000,00 KM, a čijom realizacijom će biti obuhvaćeno oko 1.400 lica.

Vlada Republike Srpske usvojila je Informaciju o obezbjeđivanju besplatnih udžbenika za učenike osnovnih škola za školsku 2024/2025. godinu.

Besplatni udžbenici biće obezbijeđeni za 43.870 učenika, što je 53% od ukupnog broja učenika koji pohađaju osnovno obrazovanje, a u budžetu za 2024. godinu planirano je 5.720.000,00 KM za te namjene.

Zaduženo je Ministarstvo prosvjete i kulture da za školsku 2024/2025. godinu obezbijedi besplatne udžbenike: svim učenicima prvog, drugog, trećeg i četvrtog razreda osnovnih škola, učenicima osnovnih škola i osnovnih muzičkih škola koji su pobjednici republičkog takmičenja u školskoj 2023/2024. godini, zatim

učenicima od petog do devetog razreda koji su treće i naredno dijete po redu rođenja u porodici sa troje i više djece, te učenicima od petog do devetog razreda koji su korisnici prava na dodatak za pomoć i njegu drugog lica kao I učenicima korisnicima prava na ličnu invalidninu, u skladu sa Zakonom o socijalnoj zaštiti.

Zadužena su Ministarstvo prosvjete i kulture i Ministarstvo porodice, omladine i sporta da na osnovu potpisanog Protokola o saradnji preduzmu aktivnosti na obezbjeđivanju udžbenika za odlične učenike od petog do devetog razreda iz porodica sa četvoro i više djece.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije