BiH

Dodik sa Pencom: Srpska opredjeljena ka evropskim integracijama

Dodik sa Pencom: Srpska opredjeljena ka evropskim integracijama
Foto: RTRS | Dodik sa Pencom: Srpska opredjeljena ka evropskim integracijama

BANJALUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je tokom današnjeg sastanka sa ministrom savezne države Hesen za evropske poslove i savezne poslove Njemačke Manfredom Pencom da je Srpska opredjeljenja za dalje kretanje ka evropskim integracijama koje će u narednim mjesecima, kako očekuje, biti ubrzano.

"Želimo da iskoristimo ovaj trenutak koji je vezan za evropske integracije i pregovarački status i vjerujem da ćemo u narednim mjesecima dobiti priliku da se u pregovaračkom okviru, koji će da ponudi EU, brže krećemo nego što je to bilo do sada", rekao je Dodik novinarima nakon sastanka.

Dodik je istakao da je zadovoljan činjenicom da je ministar Penc u Banjaluci i Republici Srpskoj i što su imali priliku da razgovaraju o odnosima i razmijene mišljenja o ukupnoj situaciji u BiH i EU.

"Mislimo da je veoma važno da od briselske administracije dobijemo provodiv okvir, a ne liste želja koje su teško provodive. Kao što znamo, u BiH neka pitanja ne mogu decenijama da budu riješena i ne treba imati ambicije da je to moguće u nekom kratkom vremenu", naglasio je Dodik.

Predsjednik Srpske je izrazio zadovoljstvo što postoji razumijevanje za evropski put, te uvjerenje da će nakon evropskih izbora i ponovnog imenovanja Ursule fon der Lajen na mjesto predsjednika Evropske komisije svakako to biti ubrzano.

"Razgovarali smo i o odnosima između Njemačke i Republike Srpske i čitavog regiona. Važno je da ovdje postoji stabilnost i mir i obaveza nas kao izbarnih političara na ovom prostoru je da sarađujemo sa privrednom strukturom same Njemačke, pogotovo sa pokrajinom iz koje dolazi ministar Penc", naveo je Dodik, prenosi Srna.

On je naglasio i da su jasni stavovi Srpske u vezi kršenjem Dejtonskog sporazuma.

"Veoma mi se svidjela ministrova tvrdnja da treba da se slušamo i donosimo zajedničke stavove. Do sada su sa Zapada samo dolazili ljudi koji su ovdje nametali rješenja i nešto tražili bez ikakvog oslonca na realne okolnosti, tako da je ovo za mene jedan osvježavajući razgovor", rekao je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije