BiH

Dodik poslije suđenja: Tražimo samo da se izvede Aneks 10 kao dokaz

Dodik poslije suđenja: Tražimo samo da se izvede Aneks 10 kao dokaz
Foto: Nedžad Uglješa | Dodik poslije suđenja: Tražimo samo da se izvede Aneks 10 kao dokaz

SARAJEVO - Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske nakon ročišta u Sudu BiH rekao je da Sud BiH i Tužilaštvo izbjegavaju da se izvedu dokazi u vezi sa Aneksom 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma te da to dovoljno govori o kakvoj se blamaži radi.

"Oni koji su htjeli da ovaj posao brzo završe, sada vrše pritisak na Sud. Ako je Tužilaštvo nekoliko navrata tvrdilo da je Kristijan Šmit tu u skladu sa Aneksom 10 Dejtona, mi samo tražimo da izvedu kao dokaz Aneks 10", rekao je Dodik.

On je rekao da je cijelo suđenje farsa ali da je odlučio da učestvuje u njoj kako bi je doveo do kraja te da će biti zanimljivo hoće li presuda biti pravna ili politička.

"Tražimo da dokažu gdje piše da on (Šmit) može da nameće zakone", rekao je Dodik dodajući da je cilj njega i odbrane da se dokaže da BiH nije zemlja, da nije demokratija i da se radi o protektoratu.

Takođe, naglasio je da raspolažu informacijama da u vremenu kada se odlučivalo o optužnici Tužilaštva BiH, da je to bilo pod pritiskom SAD, Britanske ambasade i još nekih međunarodinih aktera.

"Nije nastupila materijalna šteta. Ako nema štete nema ni djela. Ovdje se fingira da oni mogu da rade šta hoće. Vidjećemo, neće biti prihvaćena nikakva odluka koja ne bude u skladu sa pravom. Prihvatiću svaku odluku u skladu sa pravom. Izvedite dokaz da on ima pravo da to radi. Zašto zakazuju tri ročišta u toku političke kampanje", rekao je Dodik.

Inače, Sud BIH zakazao je nova ročišta za 11., 15. i 25. septembar, što je sporno Dodiku ali i ostalim zvaničnicima Republike Srpske s obzirom da je vrijeme predizborne kampanje te da se pokušava uticati na to da oni u njoj ne učestvuju.

Željka Cvijanović, član Predsjedništva BiH rekla je da se radi o manipulativnoj priči te da je postupak nastao pod pritiskom stranaca jer politički ne mogu da pobjede Dodika pa ga pokušavaju pobjediti preko pravosuđa.

"Ovo je spoj političkog i pravosudnog i to ne daje ništa dobro", rekla je Cvijanovićeva.

Radovan Višković, premijer Republike Srpske rekao je da se ništa nije promjenilo iz vremena Petra Kočića te da se u ovom procesu ide malo i šire jer se radi o projektu.

"Siguran sam da na čelu projekta stoji CIA i siguran sam da su oni osmislili kako treba eliminisati Dodika", rekao je Višković.

Goran Bubić, rekao je da postupak uperen protiv suvereniteta BiH jer je Dodik vršio samo svoju obavezu kao predsjendik entiteta koji je dio BiH.

"Moram spomenuti i pohvaliti odluku sudije koja je rekla da će odbrana biti nastavljena nakon što Tužilaštvo pročita Aneks 10", rekao je Bubić.

Miloš Lukić, v.d direktora Službenog glasnika Republike Srpske rekao je da u sudnici postoje dve strane, jedna je pravna na kojoj oni sjede i druga je politička koju čine tužioci. 

"Tužilac je ponovio dva pitanja koja je svjedoku postavio Bubić", rekao je Lukić. 

Anto Nobilo, advokat i dio tima odbrane, rekao je da u ovom suđenju se ne može identifikovati šta je krivično djelo, koja je šteta, ko je izbubio imovinu, da li je narušen ustavni poredak. 

"Jednostavno ne postoji šteta. Bakćemo se s nečim što uopšte nije krivično djelo", rekao je Nobilo dodajući da ne postoje štetne posljedice te da do ovog slučaja nije trebalo ni doći. 

Inače, na današnjem ročištu na suđenju koje se vodi protiv Dodika i Lukića svjedočila je Jelena Pajić Baštinac, generalni sekretar predsjednika Republike Srpske. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije