BiH

Dodik i Lukić u srijedu pred Sudom BiH

Dodik i Lukić u srijedu pred Sudom BiH
Foto: N.N. | Dodik i Lukić u srijedu pred Sudom BiH

SARAJEVO – Saslušanjem svjedoka odbrane Jelene Pajić-Baštinac, generalnog sekretara predsjednika Republike Srpske, pred Sudom BiH u srijedu, 28. avgusta, biće nastavljeno suđenje Miloradu Dodiku, predsjedniku Republike Srpske i Milošu Lukiću, v.d direktora Službenog glasnika Republike Srpske.

Dodiku i Lukiću sudi se zbog nepoštovanja odluka Kristijana Šmita, a na posljednjem ročištu koje je održano 17. jula saslušana je Srebenka Golić, predsjednik Vijeća naroda Republike Srpske, a koja je objasnila proceduru usvajanja zakona u Narodnoj skupštini i Vijeću naroda, a u vezi Zakona o objavljivanju zakona i propisa Republike Srpske i Zakona o nepriznavanju odluka Ustavnog suda BiH.

Ona je tokom ročišta rekla da je u junu 2023. godine Klub Bošnjaka pokrenuo pitanje vitalnog nacionalnog intresa u vezi sa Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa Republike Srpske nakon čega je Klub Bošnjaka 4. jula 2023. godine donio odluku o poništenju odluke o zaštiti vitalnog nacionalnog interesa.

Ona je istakla i da je Klub Bošnjaka pokrenuo zaštitu vitalnog nacionalnog interesa u vezi sa Zakonom o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH te da su na kraju odustali i od tog prijedlota jer je Kristijan Šmit donio odluku kojom je te zakone stavio van snage.

Golićeva je rekla da se i tada govorilo o tome da bi moglo doći do progona osoba koje provode taj zakon, a kada je sam zakon objavljen u Službenom glasniku BiH da je onda shvatila o kakvom krivičnom progonu se radi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije