BiH

Dodik: Zvizdićeva apelacija nema nikakvog značaja za Srpsku

Dodik: Zvizdićeva apelacija nema nikakvog značaja za Srpsku
Foto: Nedžad Uglješa | Dodik: Zvizdićeva apelacija nema nikakvog značaja za Srpsku

ISTOČNO SARAJEVO - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je danas na snagu stupio Izborni zakon Republike Srpske i da aeplacija zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma Denis Zvizdić o ocjeni ustavnosti ovog zakone za Srpsku nema nikakvog značaja.

Dodik je naveo da Izborni zakon Republike Srpske treba da bude osnovni dokument za sprovođenje izbora 2026, izrazivši uvjerenje da će o tome biti postignut konsenzus u Republici Srpskoj.

"Danas, prvog dana, kada taj zakon stupa na snagu, Zvizdić je već napisao apelaciju, zloupotrebljavajući činjenicu da je dio Kolegijuma Predstavničkog doma BiH za šta su i Srbi glasali", naveo je Dodik, prenosi Srna.

Dodik je rekao da je Izborni zakon Srpske donesen na bazi Ustava BiH i Izbornog zakona BiH, a da će ishod Zvizdićeve apelacije krnjem Ustavnom sudu biti jasan.

On je pojasnio da Ustav BiH predviđa da Republike Srpska bira svoje poslanike u Predstavnički dom i člana Predsjedništva BiH, a da je predviđeno da Centralna izborna komisija /CIK/ BiH bira tu strukturu.

"U Izbornom zakonu BiH piše da je za sve druge nivoe CIK zadužen da utvrdi političke kriterijume za izbore, to su demokratičnost, mediji, pristup medijima, a za sve druge nivoe izbore treba da organizuju niži nivoi vlasti. To znači za organe Srpske i lokalne organe vlasti treba da vrši Republike Srpska", ukazao je Dodik.

Prema njegovim riječima, sada će Ustavni sud BiH ne čitajući to i ne želeći da ulazi u meritum, opet reći da Republika Srpska pravi nešto.

"Ne možete na silu napraviti državu. Ne možete koristiti laž kao osnovni element prava, to se nikada nije održalo. Ne laž može biti politika, kako oni lažu i petljaju, a da niko ne kaže čekaj, možda su ovi ljudi bar djelimično u pravu", rekao je Dodik novinarima u Istočnom Sarajevu.

Dodik je podsjetio da bi Ustavnom sudu predsjednik i podpredsjednik mogli biti samo sudije koje su birali liokalni nivoi vlasti, odnosno Parlament Federacije BiH i Narodna skupština Republike Srpske.

"Sad se i to promijenilo, sada je potpredsjednik Ustavog suda NJemica i mi treba da očekujemo pravičnost. Za nas toga nema. Moramo da trpimo i trpićemo i vjerujemo da ćemo sve te stvari riješiti na najbolji mogući način u interesu prava i pravde", zaključio je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije