BiH

Dodik: Žrijebanje prevara, naš delegat se neće povući

Dodik: Žrijebanje prevara, naš delegat se neće povući
Foto: N.N. | Dodik: Žrijebanje prevara, naš delegat se neće povući

BANJALUKA - Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske rekao je da je žrijebanje za petog delegata u Domu naroda Parlmaentarne skupštine BiH unaprijed smišljenja prevara, s ciljem da mandat dobije PDP, a izgubi Srpska.

"Riječ je o najeklatantnijem degradiranju Narodne skupštine Republike Srpske jer je po Ustavu BiH jedino Narodna skupština ta koja bira delegata u Dom naroda, i niko drugi", rekao je Dodik, a prenosi Srna.

On je rekao da, ako je nešto nepravilno, pustupak bi morao biti vraćen u Narodnu skupštinu, a ne da neko otima Srpskoj izabrane delegate.

"Moram da kažem da se naš delegat u Domu naroda neće povući jer su to garantovana prava Republike Srpske", rekao je Dodik dodajući da niko iz SNSD-a neće prisustvovati toj farski.

On je istakao da ta farsa ima za cilj da se Republici Srpskoj otme njen izabrani delegat koji je izabran u skladu sa Ustavom.

"Svi delegati koji su izabrani neće se povući i nikakva Centralna izborna komisija im ne može oduzeti mandate koje su dobili u skladu sa Ustavom i zakonom", rekao je Dodik.

Podsjećanja radi, Sud BiH odbio je žalbu SNSD-a na odlukcu CIK-a da prizna listić za izbor delegata, koji ranije Narodna skupština Republike nije priznala, i mandat je dodijelila SNSD-u. Kasnije, kroz sudski proces i žalbe PDP-a, taj listić koji nije priznala Narodna skupština Republike Srpske ipak je "proglašen" važećim, i dvije liste, jedna PDP-a i jedna SNSD-a, sada imaju po 12 glasova, tako da će o delegatu odučiti žrijebanje.

Trenutno, na poziciji tog delegata nalazi se Snježana Novaković Bursać, a žrijebanje će se vršiti između nje i Nenaa Vukovića iz PDP-a.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije