BiH

Dodik: Priča o kampovima pokušaj destabilizacije Srpske

Dodik: Priča o kampovima pokušaj destabilizacije Srpske
Foto: Dražan Pozderović | Dodik: Priča o kampovima pokušaj destabilizacije Srpske

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da je sastanak u Sarajevu bio od važnosti, da bi se javnosti pokazalo da u Srpskoj ne postoje nikakvi kampovi.

“U Republici Srpskoj nema kampova. To je zlurada igra prema nama. Pokušaj destabilizacije, prekrajanje stvaranja ambijenta za priču o imovini, jer žele da nam otmu imovinu. Ali evo, jedini im je problem kako skloniti Dodika”,  istakao je predsjednik Republike Srpske za RTRS.

Kako on navodi, svi koji govore u Sarajevu, ističu isto - Dodik je problem.

“Nikada nisam bio protiv razgovora, ali i ono što je riješeno, riješeno je saglasnošću Srpske. Matrica laži svih njih, jeste da BiH želi u Evropu, a Srpska navodno, ne. Želimo i mi u Evropu, ali u skladu sa našim Ustavom. Svjesni smo da se reforma mora napraviti, ali ne želimo da ispunjavamo želje Muslimanima u Sarajevu, da kroz te reforme jednog dana osvane prazna ljuštura od Republike Srpske, e to neće doživjeti”, istakao je Dodik, komentarišući ocjenu ambasade SAD u BiH da su zabrinjavajući izvještaji iz Moldavije o postojanju kampova u Srpskoj u kojima Rusi obučavaju mlade za izazivanje nereda.

Predsjednik Republike Srpske rekao je da iza laži o kampovi za obuku na teritoriji Srpske stoji američka Ambasada u BiH, ističući da ne postoji nijedna organizacija na svijetu koja bi mogla da potvrdi postojanje takvih kampova.

On je naveo da je Ambasada SAD u BiH povukla svoje saopštenje o kampovima u Republici Srpskoj, ali da su tragovi te laži ostali.

“Nijedna organizacija nema podatke o tome. Nijedna evropska obavještajna služba nema o tome podatke, samo ima u bolesnoj glavi onog Marfija da to postoji”, rekao je Dodik.  

Dodik: Sastanak sa Putinom pokazao koliko velika sila poput Rusije daje na značaju maloj Srpskoj

Sastanak sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Kazanju pokazao je koliko ta velika sila daje na značaju maloj Republici Srpskoj, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u emisiji Drugi ugao.

“Ono što je rečeno u javnom dijelu sastanka i oslikava ono o čemu smo pričali. Veliko prijateljstvo, uvažavanje, podrška”, rekao je predsjednik Srpske.

O BiH, kaže predsjednik Dodik, nisu razgovarali, već isključivo o međusobnim odnosima.

"A onda kada su nestale kamere pričali smo o odnosima o kojima ni sada ne mogu da pričam jer je to realno. Niti sam ja imao u vidu da pričam o tome šta je u BiH: koliko /ministar inostranih poslova Elmedin/ Konakovića laže i petlja, šta /predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis/ Bećirović govori. Zašto hoće da udevu sankcije - ne. Јedini odnos koji je bio i rekao sam: predsjedniče; računajte da Srpska neće dati saglasnost za uvođenje sankcija niti vize za ruske građane”, rekao je Dodik.

Ističe da je to jedino što se moglo odnositi na BiH.

“Sve drugo je bilo kako stojimo sa ranijim dogovorima oko ekonomskih projekata. Znamo da je sada otežano da oni budu realizovani ali su svjesni da će doći vrijeme da ponovo rehabilitujemo, i ja sam potpuno uvjeren na daleko većem nivou, po obimu našu ekonomsku saradnju”, rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske je istakao je da je Putinu prenio i priče iz Federacije, kojima se pridružila i američka ambasada o navodnim kampovima, kako Rusi obučavaju pojedince za nerede u Moldaviji. Da bi se tim pričama stalo u kraj, zato je odmah po povratku iz Kazanja i održan sastanak u Istočnom Sarajevu.

Dodik: Ukoliko presuda bude politička, mi ćemo politički i odgovoriti

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da je suđenje koje se protiv njega odvija u Sudu BiH politički proces, koji za cilj ima njegovo uklanjanje sa političke scene.

“Taj proces nema ni jedan pravni element i siguran sam da će presuda biti oslobađajuća. Pristao sam da idem tamo, jer će biti oslobađajuća presuda. Tužioci u Sudu BiH su ispod svakog pravnog dostojanstva”,  navodi Dodik.

Dodaje, da nema nijednog pravnog elementa, za osudu, samo politički.

“Sud će morati da vodi računa o pravu. To je potpuno pravno neodržživ predmet, koji je pravno motivisan. Mi znamo šta ćemo raditi. Nek odmah znaju svi. Postoji konsenzus svih nas o tome šta ćemo raditi. Pa nek probaju nek urade. Ako je to politička odluka i mi imamo pravo na politički odgovor. Mi ćemo politički odgovoriti”, istakao je Dodik za RTRS.

Kada je riječ o navodima opozicije u Republici Srpskoj, da "Dodik nije Srpska", on navodi da i nije, ali jeste njen predsjednik.

“Јa tu funkciju nisam dobio igrajući košarku, nego zato što sam obavljajući tu funkciju potpisao ukaz. Zamislite neko vas tereti, jer ste obavljali svoju funkciju. Ovdje nema života, mogu da govore šta hoće. Način na koji su oni postavili stvari u BiH, ona je osuđena na propast”, navodi Dodik.

Dodik je istakao, da umjesto da se od BiH napravi mjesto koje je predviđeno Dejtonskim mirovnim sporazumom, oni su prihvatili da isti taj Dejton ruše.

“Srpska je javno pristala na Dejton, to pokazuje našu privrženost međunarodnom sporazumu, dok je kod njih sve obrnuto”, navodi Dodik, dodajući, da Sarajevo politički ne može da egzistira bez njega.

(RTRS)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije