BiH

Dodik: BRIKS je pravo mjesto za Srpsku

Dodik: BRIKS je pravo mjesto za Srpsku
Foto: Srna | Dodik: BRIKS je pravo mjesto za Srpsku

ISTOČNO SARAJEVO - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je danas da je BRIKS pravo mjesto za Srpsku i da će Srpska od parlamenta BiH tražiti saglasnost za apliciranje nekom od oblika BRIKS organizacije.

Dodik je na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu rekao da Republika Srpska prema Ustavu ima pravo da od parlamenta BiH traži da se saglasi sa time da se Srpska bavi određenim političkim pitanjima.

"Od ovog parlamenta će se tražiti saglasnost za apliciranje nekom od oblika BRIKS organizacije", istakao je Dodik.

On je naglasio da je BRIKS organizacija koja se bavi pitanjima mira i asocijacija je slobodnih zemalja koje donose autentične odluke.

Dodik je napomenuo da BRIKS nije zamjenska platforma za EU i da samo zlonamjerni to mogu povezivati na takav način.

Predsjednik Srpske je rekao i da BRIKS nije asocijacija koja bi uticala na to da se prilagodi unutrašnji sistem zemalja članica, nego ih prihvata onakve kakve jesu.

"BRIKS nije antiorganizacija i on nije uperen ni protiv koga, ni protiv EU, niti protiv bilo koje asocijacije ili zemlje pojedinačno", naglasio je Dodik.

On je naveo da u ukupnom zbiru BRIKS pokazuje značajnije rezultate i veći obim proizvodnje nego što ima G7, kao do sada primarna i jedina organizovana grupa zemalja.

"Kao što možete vidjeti BRIKS-u se priključuju zemlje sa gotovo svih kontinenata, osim Sjeverne Amerike i Australije, a iz svih drugih imate, iz Južne Amerike, Afrike, Azije, Evrope, sa tih kontinenata imate zemlje koje su formirale BRIKS", rekao je Dodik.

Govoreći o samitu BRIKS-a kojem je prisustvovao, Dodik je istakao da je to bio uspješan put, a finale puta bio je sastanak sa predsjednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom sa kojim je razgovarao o važnim pitanjima.

"Osjećao sam se sagovornikom i za globalna pitanja koje je sam predsjednik /Putin/ inicirao i nastavićemo da pokušavamo da dođemo u situaciju da u nekom od formata koji organizuje BRIKS budemo prisutni", poručio je Dodik, piše Srna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije