BiH

Demos: Iz budžeta Banjaluke da se izdvaja dva odsto za sport

Demos: Iz budžeta Banjaluke da se izdvaja dva odsto za sport
Foto: Ustupljena fotografija | Demos: Iz budžeta Banjaluke da se izdvaja dva odsto za sport

Demos se zalaže i insistiraće na tome da se iz budžeta Banjaluke ubuduće za sport izdvaja dva, umjesto jedan odsto sredstava kao što je bilo sada, rekao je nosilac liste DEMOS-a na predstojećim lokalnim izborima Boran Bosančić.

Bosančić je rekao da Banja Luka ne samo da nedovoljno izdvaja za sport, već da i ono što daje uglavnom kasni.

"Apelovaćemo da se sredstva klubovima isplaćuju na vrijeme i da se planiraju u iznosu dva odsto. Budžet Banjaluke je 190 miliona KM i jasno je da iznos od jedan odsto nije dovoljan i da ugrožava opstanak mnogih sportskih kolektiva. Cilj nam je da djecu sklonimo sa ulice i usmjerimo ka sportu", poručio je Bosančić, saopšteno je iz Demosa.

Bosančič je kao dobar primjer naveo i JU SC Borik napravila značajan iskorak i mnogo bolje funkcioniše od dolaska gospodina Talića.

Kandidat za Skupštinu Banjaluke i bivši rukometaš "Borca" Boris Đogo istakao je da omladina svakom društvu mora biti prioritet, a njen razvoj kroz sport značajan put ka zdravom društvu.

On smatra da, između ostalog, prioritet treba dati školama plivanja, koje trebaju biti pristupačne za svu djecu.

Prema njegovim riječima, problem Banjaluke je i nedovoljan broj sportskih objekata, pogotovo onih sa odgovarajućim dimenzijama.

Đogo je ocijenio da Banjaluka mora veću pažnju posvetiti unapređenju kvaliteta profesionalnog sporta, na čemu će insistirati DEMOS.

Kandidat ove stranke za Skupštinu Banjaluke Siniša Džida, koji je bivši karate reprezentativac Srpske, smatra da je neophodna posebna dvorana za sve borilačke sportove.

Osim toga, dodao je on, mora se voditi računa da se obezbijede besplatni treninzi za djecu iz socijalno ugroženih porodica, samohranih roditelja i djecu bez roditelja.

Kandidat Nikola Luburić, koji je bivši član fudbalskog kluba Borac, sa kojim je osvoji kup i titulu prvaka BiH, istakao je da Grad Banjaluka nije posvetio dovoljno pažnje sportu. Osim fudbala, svi ostali sportovi su zapostavljeni.

Budžet koji se odvaja za sport je nedovoljan.

“Putujući po Evropi vidio sam kako ljudi ozbiljno ulažu u sport koji je stub svakog društva.  Pod hitno se moramo baviti više sportom, kada prođem za odbornika zalagađu se za sport, jer stvarno želim da ga unaprijedimo”, poručio je Luburić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije