BiH

Deblokiran rad Doma naroda, Nešković povukao Zakon o Ustavnom sudu BiH

Deblokiran rad Doma naroda, Nešković povukao Zakon o Ustavnom sudu BiH
Foto: Ustupljena fotografija | Deblokiran rad Doma naroda, Nešković povukao Zakon o Ustavnom sudu BiH

SARAJEVO - Želimir Nešković, delegat SDS-a u Klubu Srba u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH povukao je prijedlog Zakona o Ustavnom sudu BiH, a zbog kojeg su bošnjački delegati još ranije napustili sjednicu Doma.

Kao razloge za povlačenje ovog Zakona, Nešković je rekao da ne želi da utiče na druge da blokiraju Dom naroda te da je Zakon povukao zbog srpskog naroda, ali i ostala dva konstitutivna naroda u BiH kako bi razgovarali i donijeli zajednička rješenja.

"Žao mi je što u BiH nema prostora za razgovor, što brojni politički faktori a tu prije svega mislim na predstavnike bošnjačkog naroda nisu spremni da razgovaraju na temu odlaska stranih sudija iz Ustavnog suda BiH", rekao je Nešković.

On je rekao da i dalje smatra da je za BiH najbolje da nema stranih sudija u Ustavnom sudu te da će se kroz par godina vidjeti da oni koji blokiraju iznošenje drugačijeg mišljenja, zalagati za stavove o kojima on govori.

On je na pres konferenciji rekao da ovo treba da služi i na čast onima koji ga nikada nisu podržali.

"Konstantno su im puna usta srpskih interesa, a nikad nisu stali iza mog prijedloga", rekao je Nešković misleći na delegate Kluba Srba koji dolaze iz SNSD-a.

S druge strane u SNSD-u su pozvali Neškovića da odgovori na pitanje ko mu je naredio da povuče zakon i kakav politički dogovor su postigli oni iz opozicije, njihovi naredbodavci, stranci i političko Sarajevo.

Zanimljivo je da je neposredno prije pres konferencije na kojoj je Nešković saopštio da povlači Zakon, Kemal Ademović, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda rekao je da su na pragu rješenja te da je Klub Bošnjaka odražao sastanak sa Draganom Čovićem, predsjedavajućim Doma naroda i da je dogovoreno da HDZ na početku sjednice glasa protiv hitne skraćene procedure zakona.

"On će ići u redovnu proceduru. U redovnoj proceduri neće se razmatrati na ovoj sjednici, nego tek na narednoj. Na način da će morati ići na Ustavno pravnu komisiju, i ona bi trebala da da negativno mišljenje. To bi se trebalo ponoviti dva puta. I onda je zakon izvan procedure", rekao je Ademović dodajući da ako u bilo kojoj fazi postupka HDZ ne ispuni obećanje da će blokada biti nastavljena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije