BiH

Dragičević za "Nezavisne": Jedini sam koji iskreno želi da okupi sve koji vole Banjaluku

Dragičević za "Nezavisne": Jedini sam koji iskreno želi da okupi sve koji vole Banjaluku
Foto: Velibor Tripić | Davor Dragičević: Jedini sam koji iskreno želi da okupi sve koji vole Banjaluku

BANJALUKA - Možda je samouvjereno, ali ja sam jedini kandidat, ako opozicija uopšte postoji, koji iskreno želi da okupi sve strukture i građane koji žele dobro Banjaluci i koji vole ovaj grad kako bi zajedničkim snagama radili na njegovom budućem razvoju.

Poručio je ovo za "Nezavisne novine" Davor Dragičević, nezavisni kandidat za gradonačelnika Banjaluke, dodajući da će ukoliko dobije podršku građana insistirati na transparentnom radu Gradske uprave, kao i tome da građani imaju uvid u svaku utrošenu marku gradske administracije i da obavezno učestvuju u svim odlukama i projektima koji su u interesu najvećeg grada u Republici Srpskoj.

NN: Šta Vas je motivisalo da se kandidujete za gradonačelnika Banjaluke?

DRAGIČEVIĆ: Prije svega mislim da je većini građana jasno da je glavni razlog zašto sam se kandidovao ubistvo mog sina Davida, tragedija moje porodice, ali u stvari da kažem da je to tragedija i svih nas, Banjaluke, Republike Srpske i BiH, ali i šire.

Takođe, proteklih sedam godina moje legalističke i građanske borbe vidjeli smo da su ubice još na slobodi pod zaštitom institucija države BiH i režima u Republici Srpskoj i moja kandidatura za gradonačelnika, na koju sam se odlučio sa svojim saborcima, samo je još jedan pravac naše borbe.

Želimo da pokušamo da pospješimo i ovu borbu koju ja vodim za svoje dijete, ali i da ljudima kojima smo već otvorili oči damo put i signal da ipak moramo ući u političke vode da bismo imali mehanizme da promijenimo sve za šta se zalažemo i da to zakonski regulišemo.

NN: Da li imate neke zamjerke na rad aktuelnog gradonačelnika?

DRAGIČEVIĆ: Zamjerki na rad aktuelne gradske administracije imam mnogo, ali mogu da kažem da čak imam i nekih pohvala. Međutim, najveća zamjerka je, kao što mnogi smatraju, netransparentnost Gradske uprave, vlasti koju u zadnje četiri godine provodi sadašnji gradonačelnik.

On je, kako se sjećam, kao svoj prvi cilj najavio transparentnost u radu, borbu protiv kriminala i korupcije, borbu protiv krupnog kapitala koji trajno narušava izgled Banjaluke i koji nije u interesu Banjaluke, već pojedinaca i njegovog bogaćenja. Činjenica je da nijedan projekat koji je realizovan nije transparentan i samim tim on je podložan kriminalu i korupciji.

Ono što je možda i bilo dobro zamišljeno i što je bilo dobra ideja, netransparentnošću, neuvidom građana u finansijska sredstva tog projekta on je postao takođe kriminalan. Druga stvar, od toliko revolucija koje je najavljivao gradonačelnik dobili smo jednu saobraćajnu kontrarevoluciju i takođe smo dobili trajno narušavanje izgleda grada Banjaluka kroz populističke, egoistične i samožive projekte koji su služili za samopromociju sadašnjeg gradonačelnika, njegovih saradnika, a nikako u interesu građana i samog grada. Mogli ste vidjeti da u prethodne četiri godine, ali i tokom ranije vlasti SNSD-a, da grad nije prodisao i profunkcionisao, radi se samo na tome da se grad pritisne, da se pritisnu građani, a da nema mjesta za dobra rješenja.

Ovdje prije svega mislim na nepoštovanje stručnog mišljenja, a to je problem kada je neko samoživ i kada želi da sve ono što je urađeno predstavi kao svoje. Građani moraju da znaju nepobitnu činjenicu, a to je da je sve što se radi naš novac i da svaka marka mora biti opravdana.

NN: Na čemu ćete insistirati ako osvojite mandat i šta će biti Vaši prioriteti?

DRAGIČEVIĆ: Na prvom mjestu ću insistirati na transparentnosti. Želim da svi mi, od mojih saradnika, mene i svih koji budu radili u Gradskoj upravi, bez obzira na vjersku, nacionalnu, a posebno na političku pripadnost, prije svega volimo ovaj grad, da rade za ovu Banjaluku.

Moramo biti pristupačniji ka građanima Banjaluke, dati im mogućnost da mnogo više učestvuju u donošenju odluka koje se tiču grada. Prioritet je zato svakako donošenje novog urbanističkog plana, ali gdje će biti saslušano mišljenje struke, ne jedne, već više, gdje će u obzir biti uzeto i mišljenje gradova iz okruženja gdje su na neki bolji način riješili ovakve probleme. Takođe, još jedan od prioriteta kome u ovom momentu nije posvećena dovoljna pažnja i čega ni građani, kako mi se čini, nisu svjesni jeste ekologija. Moramo pažnju posvetiti Vrbasu i očuvanju naših zelenih površina. Jednostavno, pretjerana betonizacija i urbicid u budućnosti nam neće donijeti ništa povoljno ni kada je u pitanju turizam, ugostiteljstvo, a prije svega kvalitet života građana Banjaluke. Lično imam jako dobre odnose i kontakte sa brojnim ljudima u Beču i drugim gradovima van BiH i svakako ću te kontakte iskoristiti da bismo donijeli konkretne i dobre odluke za razvoj Banjaluke.

NN: Zašto građani da daju glas baš Vama?

DRAGIČEVIĆ: Mislim da sam zajedno sa svojim saradnicima i saborcima u prethodnih sedam godina pokazao principijelnost, snagu, hrabrost, istrajnost, da ne odustajem od ciljeva za koje se želim boriti, a ako zbog ničega drugog, nadam se da će ljudi prepoznati osnovno ljudsko pravo, a to je pravo na život, koje im je dato Ustavom i Ženevskom konvencijom.

Nadam se da će građani shvatiti da sam neko ko je zajedno sa Pravdom za Davida učinio barem toliko da djeca Banjaluke nakon 2018. godine budu bar malo mirnija i sigurnija. Možda je samouvjereno, ali ja sam jedini kandidat, ako opozicija uopšte postoji, koji iskreno želi da okupi sve postojeće strukture i građane koji žele dobro Banjaluci i koji vole ovaj grad.

Garantujem građanima da će imati uvid u sva finansijska sredstva i projekte koji su u njihovom interesu. Zato, birači imaju izbor 6. oktobra, a ovom prilikom bih, ako mogu, dodao da građani mogu glasati i za ljude iz Pokreta pravde, koji su na listi sa Narodnim pokretom "Banjaluka zove", a to su Ozren Perduv, Sofija Grmuša i Željko Ćurković.

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije