BiH

Čović: Treba da podvučemo crtu poslije kampanje

Čović: Treba da podvučemo crtu poslije kampanje
Foto: Fena | Čović: Treba da podvučemo crtu poslije kampanje

MOSTAR - Sastanak partnera na nivou BiH biće održan u utorak, 15. oktobra, a organizovaće ga predsjednik SDP-a Nermin Nikšić u Parlamentarnoj skupštini BiH, rekao je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

"Ključna tačka bi bila, prije svega, da podvučemo crtu poslije svih riječi koje su izgovorene ili dijela tokom izborne kampanje. Da pokušamo sjediti zajedno, jer puno je toga kazano", rekao je Čović nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a BiH.

Prema njegovim riječima, želja je da evropski put bude pitanje svih pitanja u naredna tri mjeseca.

"Šta možemo uraditi kroz Savjet ministara i parlament, da bi ovo što smo pričali kao optimistično, bilo moguće realizovati. Ja sam opet optimističan. Drugog puta nemamo", rekao je Čović, prenosi Srna.

Čović kaže da se pojedinačno razgovaralo i da postoji dobra volja da se sjedne zajedno i da se to treba iskoristiti.

On je dodao da zajedno treba utvrditi šta su prioriteti i šta je BiH dobila od Evropske komisije.

"Imamo dovoljno vremena dvije godine do idućih izbora da možemo ovim temama posvetiti pažnju", rekao je Čović.

Čović je izrazio uvjerenje da se unutar BiH može očuvati unutrašnja stabilnost, zbog čega je neophodno da se vrati u institucije i dinamičnije počne raditi.

"Juče je održana sjednica Doma naroda i nadam se da ćemo u narednih desetak dana nastaviti sa redovnom sjednicom i pokušati realizovati sve tačke koje su stajale zbog blokade Kluba Bošnjaka u posljednjih šest mjeseci. Tako bi dali doprinos da se otvore aktivnosti kroz Savjet ministara i time bi dok se formira Evropska komisija u novom sazivu mi stvorili ambijent da možemo otvoriti vrata pregovaračkog procesa", rekao je Čović.

Kada je u pitanju saradnja sa partnerima na nivou BiH i rad institucija, Čović je rekao da je optimista.

"Ja ću nastojati u narednih sedam dana da zakažem nastavak prekinute redovne 14. sjednice Doma naroda koja je prekinuta u martu. Vjerujem da će se održati", naveo je on.

On je dodao da postoje svi uslovi da se ona realizuje, te da će to značiti da će taj dan biti organizovana i druga sjednica koja bi obuhvatila sve druge materijale koji nisu uspjeli kao hitne staviti na posljednju, šestu hitnu sjednicu.

Čović kaže da će Evropska komisija vjerojatno dobiti svoje novo rukovodstvo u narednih dvadesetak dana.

On se osvrnuo i na zadnje prijetnje ministru kulture u federalnoj Vladi Sanji Vladisavljević, navodeći da su zatražili od Vlade FBiH da kroz svoje institucije hitno iskoristi sve ono što imaju institucije i da se slučaj odmah raščisti.

Kada su u pitanju lokalni izbori Čović je izrazio zadovoljstvo, navodeći da će HDZ imati više od 330 odbornika, kao i načelnike i gradonačelnike kao i do sada, osim Vareša gdje je kandidat stranke napustio stranku.

On je naveo da će se morati praviti drugačija strategija u svim mjestima.

Kada je u pitanju buduća vlast u Mostaru, Čović je rekao da je potrebno sagledati situaciju i da će partner HDZ-u biti onaj ko je kod Bošnjaka dobio najviše glasova.

On je dodao da je jasno da će Hrvati imati svog gradonačelnika, da ne žele nagađati oko bošnjačke strane i da su stvari definisane zakonima.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije