BiH

CIK sa liste za biračke odbore uklonio skoro 200 kandidata

CIK sa liste za biračke odbore uklonio skoro 200 kandidata
Foto: N.N. | CIK sa liste za biračke odbore uklonio skoro 200 kandidata

BANJALUKA – Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine sa liste kandidata za imenovanje za predsjednike i zamjenike predsjednika biračkih odbora uklonila je gotovo 200 lica zbog povezanosti sa političkim partijama.

"Ne smijemo dozvoliti da budu imenovane osobe koje su bliske političkim aktivnostima i zato je naš stav vrlo rigorozan. Nemamo dovoljno vremena za čekanje dokaza koje možda nikada nećemo dobiti", rekla je Irena Hadžiabdić, predsjednik Centralne izborne komisije BiH.

Sa liste za imenovanje predsjednika i zamjenika predsjednika biračkih odbora uklonjena su imena lica zbog povezanosti sa velikim brojem partija, najviše sa SDA. Primjera radi u izbornoj jedinici Živinice sa liste je uklonjeno čak 69 osoba zbog povezanosti sa SDA, a tokom postupka je utvrđeno da su lica nakon raspisivanja izbora, a prije odluke o raspisivanju konkursa za predsjednike i zamjenike predsjednika podnijeli ostavke na stranačke funkcije.

U Mostaru je sa liste uklonjeno 22 ljudi zbog povezanosti sa HDZ-om, međutim ta odluka nije donesena jednoglasno jer je protiv bio Vlado Rogić, član CIK-a.

On je rekao da je prvobitna odluka CIK-a bila da se sa liste ukloni osam kandidata i da bi to podržao jer je utvrđeno da se radi o licima koje su u vezi sa HDZ-om, međutim ostalih 14 uklonjeno je samo na osnovu imena.

Rogić smatra da u Mostaru ima po deset ili 15 lica sa istim imenom i prezimenom i da to nije mogao biti kriterijum.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije