BiH

CIK opet "udario" po džepu stranaka, imenovali i 294 instruktora

CIK opet "udario" po džepu stranaka, imenovali i 294 instruktora
Foto: Print Screen | CIK opet "udario" po džepu stranaka, imenovali i 294 instruktora

SARAJEVO - Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine imenovala je 294 instruktora predsjednika i zamjenika predsjednika biračkih odbora za predstojeće lokalne izbore.

CIK je juče utvrdio i listu od 7.111 kandidata za predsjednike i zamjenike predsjednika biračkih odbora, a nakon provedene edukacije, sertifikacije i ocjenjivanja izvršiće se imenovanje, te utvrditi dužnost i biračko mjesto.

Inače, za predsjednike i zamjenike predsjednika biračkih odbora prijavilo se 10.287 kandidata od kojih je 9.346 kandidata ispunilo uslove, a nakon toga izvršena je selekcija i provjera prijava da bi se na kraju došlo do 7.111 kandidata koji ispunjavaju sve potrebne uslove.

"Imamo 143 izborne komisije i već imamo fond da imenujemo predsjednike u njih 100 i u 41 i predsjednike i zamjenike predsjednika. Ponovićemo natječaj za sredine gdje nema dovoljan broj kandidata", rekao je Željko Bakalar, član Centralne izborne komisije BiH.

Kao i na prethodnim sjednicama Centralna izborna komisija BIH nastavila je sa kažnjavanjem političkih partija zbog preuranjene kampanje pa je tako DF dobio kaznu od 3.000 KM, a DEMOS zbog objave na Fejsbuku u vezi sa problemima u naselju Lauš 4.500 KM. Takođe, kažnjeni su i stranka Naprijed BiH sa 3.000 KM dok je po prigovoru PDP-a SNSD kažnjen sa 4.500 KM i to zbog gostovanja Milorada Dodika, predsjednika SNSD-a u Jutarnjem programu. Istovremeno CIK nije kaznio PDP po prigovru SNSD-a, kojem je bilo sporno to što Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke na svojoj Fejsbuk stranici objavio fotografije sa otvaranja dječijeg igrališta. CIK je kaznio i SDP sa 4.500 KM, zatim Stranka za BiH od 3.500 KM dok je Ujedinjena Srpska po prigovoru Lazara Prodanovića, načelnika opštine Bratunac kažnjena sa 3.500 KM.

Zanimljiv je bio i slučaj koji se odnosio na Fuada Kasumovića, gradonačelnika Zenice. On je prijavljen jer se njegov bilbord nalazio na jednoj zgradi u ovom gradu, međutim kroz postupak je utvrđeno da se taj bilbord tu nalazi od izbora 2020. godine i CIK je odlučio da se taj postupak obustavi.    

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije