BiH

CIK opet "skratio" listu kandidata za predsjednike biračkih odbora

CIK opet "skratio" listu kandidata za predsjednike biračkih odbora
Foto: Print Screen | CIK opet "skratio" listu kandidata za predsjednike biračkih odbora

SARAJEVO - Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine ukllonila je još devet osoba sa liste kandidata za imenovanje predsjednika i zamjenika predsjednika biračkih odbora, jer su u međuvremenu predloženi i od strane političkih partija.

"Utvrđeno je da je devet lica predloženo od strane političkih subjekata kao članovi za imenovanje u sastav biračkih odbora u opštini Ilidža. Budući da su oni prijedlozi političkih stranaka, a nalaze se na listi za imenovanje predsjednika i zamjenika, prijedlog se da se uklone", rečeno je na sjednici CIK-a.

Inače, CIK ni juče nije donio konačnu odluku o imenovanju predsjednika i zamjenika predsjednika biračkih odbora, iako je rok za to bio 22. avgust. Do sada samo je formirana lista tih kandidata, međutim formalno pravno još nisu imenovani na pozicije zamjenika i predsjednika biračkih odbora.

"Uspjeli smo naći predsjednike, nismo još zamjenike predsjednika", rekla je Irena Hadžiabdić, predsjednik Centralne izborne komisije BiH zatraživši od nadležne službe u CIK-u da se taj posao završi.

U nadležnoj službi CIK-a rekli su da je u toku priprema odluke te da se čeka od lokalnih izhbornih komisija da dostave prijedloge za zamjenike koji fale i koji nedostaju.

"Čim budemo prikupili podatke pripremićemo i konačnu odluku o imenovanju predsjednika i zamjenika predsjednika", rečeno je na sjednici CIK-a.

Iz diskuje na sjednici CIK-a može se zaključiti da odluka o imenovanju neće sadržavati imena kandidata za koje je ranije ukazivano prigovorima da su povezani sa političkim partijama, a zanimljivo je da je upravo CIK sve te prigovore odbacio kao neblagovremene.

Osim o imenovanju predsjednika i zamjenika predsjednika, Centralna izborna komisija BiH razmatrala je i kazne zbog preuranjene kampanje i sa 3.500 KM kaznila SDS dok je Ujedinjenoj Srpskoj izrečena kazna od 4.000 KM i to zbog preuranjene kampanje njihovih kandidata.

Takođe, CIK je kaznio i SNSD jer je Vlado Đajić, njen član objavio video koji je sponzorisao, a s obzirom da se radilo kako tvrdi CIK i o preuranjenoj kampanji ali i plaćenoj kampanji, izrečena je kazna od 7.000 KM.

Vanja Bjelica Prutina, član CIK-a, predložila je da ta kazna bude najmanje 12.000 KM ističući da je ta stranka do sada kažnjena šest puta, međutim taj njen prijedlog nije dobio podršku većine članova CIK-a i na kraju je izglasana kazna od 7.000 KM.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije