BiH

CIK kaznio zbog ustaškog pozdrava

CIK kaznio zbog ustaškog pozdrava
Foto: N.N. | CIK sa 58.000 KM kaznio HSP i SDA zbog govora mržnje,

SARAJEVO - Centralna izborna komisija BiH kaznila je Hrvatsku stranku prava (HSP) sa 30.000 KM zbog govora mržnje, odnosno bilborda u Posušju na kojem je nacrtan grb Hrvatskih odbrambenih snaga (HOS) i na kojem je pisao ustaški pozdrav "Za dom spremni".

Prethodno, članovi Centralne izborne komisije BiH na prijedlog Vanje Bjelice Prutina glasali su da se HSP-u poništi ovjera za učešće na izborima, međutim za tu odluku glasali su samo tri člana CIK-a, dok ih je četvoro bilo protiv.

Na kraju sa pet glasova za i dva protiv CIK je donio odluku da se HOS kazni maksimalnom kaznom od 30.000 KM i da uklloni sporni bilbord.

"Ono što može izazvati strah mržnju i podstaći etničku mržnju ne smije biti dozvoljeno u kampanji", rekla je Irena Hadžiabdić, predsjednik CIK-a.

Pojedini članovi Centralne izborne komisije BiH istakli su da govor mržnje ne treba da utvrđuje Centralna izborna komisija već da to treba da rade neke druge institucije jer se radi i o krivičnom djelu.

CIK je zbog govora mržnje kaznio i SDA sa 18.000 KM i to jer  je njihov pristalica Džafer Alić, koji je i predsjedavajući Skupštine HNK rekao: "Ja mislim da smo mi vlasnici ove zemlje i da imamo neugodne podstanare iza kojih uvijek moramo uvijek čistiti, mesti, popravljati, izrađivati, graditi, nadograđivati".

Zanimljivo je da je recimo Vlado Rogić, član CIK-a bio protiv kažnjavanja HSP-a, dok je Ahmet Šantić, takođe član CIK-a bio protiv kažnjavanja SDA.

Šantić je otišao korak dalje, pokušavajući da opravda govor Alića naglašavajući da mu obrazloženje kazne nije jasno te da je sam Alić možda mislio na strance, a ne na druga dva naroda kako to tumači služba CIK-a.

Rogić je bio za kažnjavanje Alića, a Šantić je glasao za kažnjavanje HSP.

Slično kao i Šantić misli i Suad Arnautović, član CIK-a koji je rekao da je služba podlegla predsrasudama i da je riječ podstanar izvučena izh konteksta i ne odnosi se na narod zbog čega nema elemenata za govor mržnje kako se tendenciozno pokušava predstaviti.

Ipak, Aranutović kaže da zbog ksenofobične izjave prema strancima SDA treba kazniti ali sa daleko manjom kaznom.

Na kraju Arnautović i Šantić bili su protiv kažnjavanja SDA. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije