BiH

CIK: Stranke dužne tri dana prije izbora podnijeti izvještaj

CIK: Stranke dužne tri dana prije izbora podnijeti izvještaj
Foto: Nedžad Uglješa | CIK: Stranke dužne tri dana prije izbora podnijeti izvještaj

SARAJEVO - U skladu s odredbama člana 15.1d Izbornog zakona BiH, političke stranke i nezavisni kandidati koji učestvuju na izborima dužni su, tri dana prije dana održavanja izbora, Centralnoj izbornoj komisiji BiH podnijeti izvještaj о prometu posebnog računa za finansiranje izborne kampanje.

Saopšteno je ovo iz CIK BiH, odakle navode da će izvještaj sadržavati sve izvore novčanih i nenovčanih donacija, datum i iznos takve uplate, izvještaj о svim troškovima (rashodima) izborne kampanje, kao i računima dobavljača i izvršilaca usluga, s ažuriranim podacima do dana podnošenja izvještaja.

"Izvještaj se podnosi 3. oktobra, a obuhvata period od dana podnošenja prijave za ovjeru za izbore do 2. oktobra. Političke stranke izvještaj podnose u skladu s Pravilnikom o predizbornim i postizbornim finansijskim izvještajima, i izvještajima o prometu posebnog računa za finansiranje izborne kampanje političkih stranaka na sljedeći način: podatke o prometu posebnog računa, novčanim i nenovčanim donacijama i troškovima izborne kampanje putem aplikacije FI CIK BIH, a izvještaj o računima dobavljača i izvršilaca usluga, na obrascima u excel formatu", navode iz CIK.

Pojašnavaju da političke stranke odštampane finansijske izvještaje iz aplikacije FI CIK BIH u PDF formatu i izvještaje o računima dobavljača i izvršilaca usluga na obrascu 4.2D u excel formatu, ovjerene potpisom ovlaštenog lica i pečatom političke stranke, dostavljaju Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine putem e-maila:  [email protected] .

"Nezavisni kandidati, izvještaj podnose u skladu s Pravilnikom o predizbornim i postizbornim finansijskim izvještajima, i izvještajima o prometu posebnog računa za finansiranje izborne kampanje nezavisnih kandidata, tako što popunjene obrasce izvještaja skeniraju i dostave ih Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine putem e-maila: [email protected]", navode oni.

Napominju da Centralna izborna komisija BiH obrasce finansijskog izvještaja nezavisnim kandidatima poslala putem e-maila od 13. septembra, kao i da su .obrasci objavljeni na web stranici Centralne izborne komisije BiH www.izbori.ba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije