BiH

CIK: Skeneri bili efikasni

CIK: Skeneri bili efikasni
Foto: N.N. | CIK: Skeneri bili učinkoviti

SARAJEVO – Centralna izborna komisija BiH saopštila je da su skeneri efikasno radili na 143 od 145 biračkih mjesta što predstavlja 98,62 posto uspješnosti.

U CIK-u navode da su se povremeno javljali slučajevima u kojima su skeneri vraćali glasačke listiće, ali da nijednom biraču nije uskraćena mogućnost glasanja. Naveli su i da je jedan skener imao tehnički kvar, dok je drugi odbijao listiće zbog greške uzrokovane nanošenjem pečata na pogrešno mjesto na listićima.

Zbog stvaranja redova galsača na ova dva biračka mjesta odlučeno je da se pređe na redovnu proceduru.

"Opšta upotreba skenera nije uzrokovala značajne zastoje niti duge redove. Glasanje je produženo za jedan sat na četiri biračka mejsta u Tuzli, kako bi se omogućilo glasačima da završe glasanje. Glasački listići u Tuzli su ujedno i najduži", saopšteno je iz CIK-a.

U CIK-u su naveli da su sva 143 biračka mjesta koja su koristila skenere uspješno generisala, ispisala i prikazala elektronske rezultate za posmatrače, medije i javnost odmah nakon zatvaranja.

"Unutar pet minuta od zatvaranja, 42% pilot biračkih mjesta prenijelo je rezultate izbora elektronskim putem u sjedište CIK-a, dok je unutar 30 minuta taj postotak narastao na 62%. Na kraju izbornog dana, sva osim tri pilot biračka mjesta prenijela su rezultate, jer je teški promet na zaštićenoj mreži privremeno otežao prijenos nekih rezultata. CIK je 100% ili svih 143 rezultata primio i objavio sljedeće jutro na svojoj web stranici, a ti rezultati ostali su nepromijenjeni do upoređivanja s ručno prebrojanim (preliminarnim) rezultatima. Zabilježene slike svih glasačkih listića također su prenesene u sjedište CIK-a na memorijskim karticama", saopštili su iz CIK-a.

U saopštenju se navodi da će nakon što opštinske komisije obave prebrojavanje i transportiraju glasačke listiće u CIK-ov Glavni centar za brojanje, CIK provesti detaljno upoređivanje elektronskih i ručno unesenih rezultata kako bi se utvrdile razlike i osigurali konačni rezultati.

Glasanje s optičkim skenerima provedeno je u Vogošći, Visokom, Tuzli, Mostaru, Stocu, Novom Gradu i Prijedoru kao dio Pilota skenera, uz podršku USAID-ovog projekta "Podrške izbornom integritetu u BiH".

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije